Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Aktivistky Thunbergová a Júsafzajová sa stretli v Oxforde

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Thunbergová sa stala známou po tom, ako od augusta 2018 denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene.

Oxford 26. februára (TASR) - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa na pôde univerzity v Oxforde v utorok stretla s laureátkou Nobelovej ceny za mier Malálou Júsafzajovou z Pakistanu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Fotografiu so 17-ročnou Thunbergovou zverejnila v utorok na svojej sociálnej sieti 22-ročná bojovníčka za právo dievčat na vzdelávanie Júsafzajová. Na zábere sedia obe aktivistky vedľa seba na lavičke a usmievajú sa.

Podľa Sky News dôvod stretnutia aktivistiek nebol bezprostredne známy. Obe sa stali svetovo známymi osobnosťami ešte v tínedžerskom veku.

Júsafzajovú - vtedy 15-ročnú - postrelil talibanský militant v reakcii na jej úsilie presadzovať právo dievčat chodiť do školy. S vážnymi zraneniami ju liečili v nemocnici v anglickom Birminghame, potom v tomto meste pokračovala v ďalšom vzdelávaní a udelili jej Nobelovu cenu za mier. Mladá aktivistka medzičasom získala študijné miesto na Oxfordskej univerzite v Anglicku.

Thunbergová sa stala známou po tom, ako od augusta 2018 denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť". V pravidelných piatkových protestoch, ktoré ona sama označuje ako "školské štrajky za klímu", pokračuje dodnes.