Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia: Bieloruské sily sa rozmiestňujú pri ukrajinských hraniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prítomnosť bieloruských síl blízko hraníc zrejme pripúta k tejto lokalite ukrajinských vojakov, takže sa nebudú môcť presunúť na Donbas a posilniť tamojšie operácie, vysvetlilo ministerstvo.

Kyjev/Londýn 16. mája (TASR) - Britské ministerstvo obrany hlásilo v pondelok zvýšenú aktivitu bieloruských ozbrojených síl, ktorá naznačuje, že je súčasťou taktiky účinne zabrániť vyslaniu ukrajinských vojakov na posilnenie príslušníkov armády, ktorí už bojujú s Ruskom o ovládnutie východoukrajinského územia Donbas. Informácie priniesol portál britskej stanice Sky News.

Britské ministerstvo vo svojej každodennej aktuálnej správe uviedlo, že Bielorusko ako spojenec Ruska "oznámilo rozmiestnenie špeciálnych síl popri ukrajinských hraniciach, ako aj jednotiek protivzdušnej obrany, delostrelectva a raketových síl na výcvikových strelniciach na západe krajiny".

"Prítomnosť bieloruských síl blízko hraníc zrejme pripúta k tejto lokalite ukrajinských vojakov, takže sa nebudú môcť presunúť na Donbas a posilniť tamojšie operácie," vysvetlilo ministerstvo.

V aktuálnej správe však rezort britskej obrany napísal, že napriek predchádzajúcim špekuláciám sa bieloruské sily priamo nezapojili do vojnového konfliktu, pretože bieloruský prezident a spojenec ruského lídra Vladimira Putina, Alexandr Lukašenko, "pravdepodobne balansuje medzi podporou ruskej invázie na Ukrajine a želaním vyhnúť sa priamej vojenskej účasti, aby jeho krajinu nepostihli západné sankcie, odveta Ukrajiny či prípadná nespokojnosť v radoch bieloruskej armády".