Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Británia: Bieloruský režim je stále viac autoritársky

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rezort v správe uvádza, že Rusko vypálilo z bieloruského územia vo štvrtok 28. júla na sever Ukrajiny najmenej 20 rakiet.

Londýn 31. júla (TASR) - Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je stále viac autoritársky, pričom sa stal takmer úplne závislý na Rusku. Uviedlo to v nedeľu vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

Rezort v správe uvádza, že Rusko vypálilo z bieloruského územia vo štvrtok 28. júla na sever Ukrajiny najmenej 20 rakiet. Stalo sa tak po tom, čo Rusko využilo územie Bieloruska na začatie hlavného útoku v rámci svojich snáh o dobytie Kyjeva na začiatku invázie, ktoré neskôr zlyhali.

Lukašenko sa podľa britského rezortu ďalej pridržiava línie Moskvy v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, pričom je jeho režim stále viac autoritársky, o čom svedčí i zavedenie trestu smrti "za prípravu teroristických činov".

"Jeho stále častejšie a nepodložené obviňovanie Západu v súvislosti s Bieloruskom a Ukrajinou pravdepodobne naznačuje, že sa stal takmer úplne závislým na Rusku," uvádza britský rezort.