Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

V Británii prvýkrát diskutovali o návrhu referenda o členstve v EÚ

Vlajka Európskej únie a vlajka Spojeného kráľovstva 9. júna 2015 v Londýne. Britský parlament dnes prvýkrát diskutoval o plánovanom referende o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ. Foto: TASR/AP/Kirsty Wigglesworth

Zákon o konaní referenda podporili labouristi ako hlavná opozičná strana a tiež liberálni demokrati.

Londýn 9. júna (TASR) - Britskí poslanci dnes po prvý raz diskutovali o návrhu zákona o referende, v ktorom majú voliči rozhodnúť o zotrvaní Spojeného kráľovstva v Európskej únií.

Členom dolnej snemovne parlamentu navrhovanú legislatívu predstavil šéf britskej diplomacie Philip Hammond. Britskí voliči by mali v referende odpovedať na túto otázku: "Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie?".

V súlade s prísľubom konzervatívneho premiéra Davida Camerona by sa mal plebiscit uskutočniť do konca roku 2017. Hammond však pripustil aj možnosť jeho konania v skoršom termíne, a to v prípade rýchleho priebehu rokovaní medzi Britániou a EÚ.

"Vyžadujeme zásadnú zmenu vo fungovaní Európskej únie," povedal poslancom Hammond, podľa ktorého treba zaručiť lepšiu ochranu Británii a ďalším krajinám EÚ, nepatriacim do eurozóny.

Minister zdôraznil, že európske spoločenstvo sa od vstupu Spojeného kráľovstva v roku 1975 výrazne rozšírilo a v takýchto zmenených podmienkach je opäť potrebné obnoviť demokratický mandát pre britské členstvo.

Cameronova vláda sa bude podľa Hammonda zasadzovať za zotrvanie Británie v EÚ. Ešte pred plebiscitom chce však dosiahnuť nové podmienky vo vzťahoch s EÚ, v rámci ktorých by sa Londýnu vrátili niektoré právomoci odovzdané Bruselu, a to najmä v politicky citlivých otázkach sociálneho zabezpečenia a migrácie.

Paradoxom súčasnej britskej politiky je, že Camenonove snahy o udržanie Británie v zreformovanej EÚ nečelia hlavnému odporu z radov opozície, ale zo strany desiatok euroskeptikov v jeho vlastnej Konzervatívnej strane. Tí by chceli dosiahnuť vystúpenie kráľovstva z európskej dvadsaťosmičky.

Zákon o konaní referenda podporili labouristi ako hlavná opozičná strana a tiež liberálni demokrati. Proti vystupujú škótski nacionalisti, ktorí požadujú, aby v referende mohli hlasovať aj 16 a 17-roční voliči.