Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Britský premiér Cameron vypíše referendum o zotrvaní v EÚ po roku 2015

David Cameron Foto: TASR/AP
Hannes Swoboda Foto: TASR

V prípade, že Británia vystúpi z EÚ, bude to "jednosmerný lístok, bez návratu", upozornil podľa agentúry Reuters David Cameron.

Londýn 23. januára (TASR) - Británia chce zostať v reformovanej Európskej únii ako jej "oddaný a aktívny člen", sklamanie z únie je však doposiaľ na najvyššej úrovni, povedal dnes v Londýne britský premiér David Cameron v dlho očakávanom prejave o budúcnosti Británie v Európskej únii.


Cameron zároveň dodal, že vypíše referendum o zotrvaní alebo vystúpení Británie z EÚ pred koncom roka 2017 za predpokladu, že vyhrá v nasledujúcich všeobecných voľbách, ktoré v krajine budú v roku 2015, píše agentúra Reuters.

Najväčšie nebezpečenstvo hrozí únii podľa neho zo strany tých, "ktorí odsudzujú nové myslenie ako kacírstvo". Zámer EÚ o čoraz bližšiu úniu nie je podľa neho prekážkou pre Londýn.

Ako ďalej uviedol, jeho zámerom nikdy nebolo to, aby Británia "zdvihla padací most a stiahla sa zo sveta". V prípade, že Británia vystúpi z EÚ, bude to "jednosmerný lístok, bez návratu", upozornil Cameron podľa agentúry Reuters.

Predmetom referenda bude podľa Camerona nový pakt o rozdelení právomocí medzi Britániu a EÚ. Britskí voliči budú mať na výber medzi členstvom Británie v EÚ za nových podmienok a vystúpením z nej.

Ako pripomína agentúra Reuters, Cameronom avizované referendum však môže ohroziť výsledok parlamentných volieb v roku 2015, keďže víťazstvo konzervatívcov v nich je neisté.

Návrh na prehodnotenie existujúcej zmluvy o členstve Británie v EÚ zrejme znepokojí iné členské štáty, napr. Nemecko a Francúzsko, ktoré už viackrát upozornili, že EÚ nie je ako jedálny lístok, z ktorého si možno vybrať to, čo sa komu v rámci jeho členstva pozdáva, pripomína Reuters.

Cameron však v dnešnej reči vyhlásil, že v EÚ zaužívaný prístup "jedna veľkosť sa hodí pre všetkých" nie je správny. "Nenechajme sa zmiasť tvrdením, že jednotný trh si žiada, aby bolo všetko harmonizované, aby boli pre všetkých a na všetko rovnaké podmienky. Krajiny sú rozdielne. Robia rozdielne rozhodnutia. Nemôžeme harmonizovať všetko," zdôraznil.

Cameronova dnešná reč v Londýne zrejme znepokojí aj Spojené štáty, ktoré chcú, aby ich blízky spojenec zostal v EÚ a mal tam silné slovo.

Ako uvádza agentúra Reuters, Cameronove návrhy už v nijakom prípade nevyvolajú súhlas koaličného spojenca britských konzervatívcov - proeurópskej Liberálnej strany.

Britský premiér aj dnes zopakoval, že uprednostňuje zotrvanie Británie, šiestej najväčšej ekonomiky sveta, v 27-člennej EÚ, ale zdôraznil tiež, že EÚ musí byť "radikálne zreformovaná," a to na základe piatich princípov: konkurencieschopnosť, flexibilita, udelenie právomocí členským štátom, nielen ich delegovanie Bruselu, zodpovednosť za demokraciu a spravodlivosť.

Podľa názoru britského premiéra EÚ čelí trom hlavným problémom v podobe dlhovej krízy, problémov s konkurencieschopnosťou a slabnúcej podpory verejnosti, o čom svedčia mnohé prieskumy verejnej mienky. Spresnil, že hlavnou príčinou, pre ktorú Británia musí prehodnotiť podmienky svojho členstva v EÚ, je finančná kríza v eurozóne. Cameron dodal, že tesnejšie zväzky neboli cieľom Británie.

Cameron odmietol tvrdenia, že prehodnotenie podmienok členstva Británie v EÚ vytvára neistotu, ktorá sa prejaví napr. v zahraničnom obchode. Podľa jeho názoru nevypísanie referenda by skôr spôsobilo to, že odchod Británie z EÚ by bol pravdepodobnejší.


Reakcie európskych politikov na Cameronov prejav




H. Swoboda o Cameronovom prejave: Veľa kriku pre nič

Predseda druhej najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente - Pokrokovej aliancie socialistov a demokratov (S&D) - Hannes Swoboda patril dnes medzi prvých európskych štátnikov, ktorí verejne zareagovali na dlho očakávaný prejav britského premiéra Davida Camerona o prehodnotení vzťahov medzi Londýnom a Bruselom. Podľa Swobodu to bolo "veľa kriku pre nič."

Krátko po londýnskom vystúpení Camerona o budúcnosti vzťahov medzi EÚ a Britániou, o ktorých by malo rozhodnúť referendum po parlamentných voľbách v roku 2015, predseda S&D v stanovisku pre médiá prejav konzervatívneho britského premiéra ohodnotil ako "tragikomický."

"Tragikomický prejav, ktorý dnes predniesol David Cameron, bol pod všetky očakávania, ľavice či pravice, Britov alebo Európanov," uviedol Swoboda. Ako dodal, Cameron dnešným prejavom odštartoval absurdnú a predčasnú predvolebnú kampaň so sľubom, že prehodnotí miesto Spojeného kráľovstva v EÚ o dvaapolroka odteraz.

Predseda S&D upozornil, že premiér Cameron má určite väčšie priority v rámci svojho vládnutia a predčasná predvolebná kampaň nepomôže občanom Británie hľadať si nové pracovné miesta či zlepšovať situáciu ich domácností.

"Britský premiér sa mýli, ak si myslí, že môže vydierať inštitúcie EÚ a európskych lídrov požadovaním ďalších a ďalších výnimiek," upozornil Swoboda. A dodal, že na dosiahnutie skutočných zmien by jeho vláda mala spolupracovať s ostatnými členskými krajinami EÚ, Európskym parlamentom a Európskou komisiou.

"Hrozby a jednostranné požiadavky nepomôžu získať podporu partnerov, ktorých potrebuje presvedčiť o svojom stanovisku," uviedol Swoboda na adresu Camerona.

Podľa Swobodu sa Cameron stal rukojemníkom záujmov vlastnej strany, ktorá sa obáva, že neuspeje vo voľbách, ktoré sa uskutočnia v roku 2015.



M. Schulz: Nechceme Britániu v pozícii "druhotriedneho" člena EÚ

Šéf Európskeho parlamentu Martin Schultz
Foto: TASR/AP
Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz označil dnešný príhovor britského premiéra Davida Camerona o potrebe prehodnotenia vzťahov s Európskou úniou za slová, ktoré neodzrkadľujú európsku realitu a ktoré nenadchnú väčšinu z európskych partnerov Británie.

"Tento prejav bol viac o domácej politike a odráža obavy z euroskeptických nálad, ktoré existujú v Konzervatívnej strane," upozornil Schulz v správe pre médiá.

Aj vo svojej prvej reakcii, na sieti Twitter, Schulz za pozadie Cameronovho príhovoru označil viac vnútorné pnutia u Toryovcov, ako sú označovaní britskí konzervatívci, ako vzťahy s európskymi partnermi.

"Mám podozrenie, že premiér Cameron s vyhlásením o uskutočnení referenda rozohral nebezpečnú hru iba kvôli domácim, taktickým dôvodom. Verím, keď hovorí, že chce, aby Spojené kráľovstvo zostalo členom EÚ. Ale premiér Cameron sa čoraz viac podobá na čarodejníckeho učňa, ktorý nedokáže zvládnuť sily, ktoré vyvolal - sily, ktoré z ideologických dôvodov chcú vidieť Britániu mimo EÚ. A to by bolo v neprospech občanov Británie" uviedol Schulz vo svojom vyhlásení.

Podľa predsedu EP snaha o revíziu základného európskeho práva s cieľom vybrať si to, čo najviac vyhovuje britským záujmom by bola veľmi nebezpečným precedensom, ktorý by v konečnom dôsledku mohol viesť k rozdrobeniu legislatívnej bázy, dezintegrácie pilierov únie a jej rozbitiu.

Podľa Schulza by pokusy britskej vlády o repatriáciu právomocí z Bruselu do Westministerského paláca boli predmetom nepohodlných a zložitých rokovaní a je otázne, či by to bolo v dlhodobom záujme EÚ a Británie. Okrem toho by vlečúce a zložité rokovania oslabili súčasné snahy EÚ vedúce k ozdraveniu ekonomiky a dôvery EÚ vo svete.

"Atraktívna téma spätného presunu niektorých právomocí, by odštartovala dlhé a komplexné procedúry. Renegociácia právomocí je obojstranný proces, kde nie je možné predkladať umelé a jednostranné termíny," upozornil Schulz. A dodal, že v globalizovanom svete určite nie je v záujme, aby sa Británia ocitla v pozícii "druhotriedneho" člena EÚ, čo by oslabilo pozíciu Londýna na európskom kontinente a aj vo svetovej politike.

Schulz zdôraznil, že EÚ potrebuje Britániu ako silného a plnohodnotného člena EÚ.

Guy Verhofstadt
Foto: TASR/AP
V podobnom duchu dnes na Cameronov prejav zareagoval aj predseda Aliancie demokratických liberálov v EP (ALDE) Guy Verhofstadt.

Bývalý belgický premiér, ktorý je známym zástancom federalizácie Európy, podľa agentúry Belga uviedol, že Británie nemôže žiadať individuálne prehodnotenie svojho štatútu v EÚ.

"Môžem povedať, že toto je nemožné," povedal Verhofstadt na Cameronove náznaky o prehodnotení pozície Spojeného kráľovstva v rámci EÚ. A spresnil, že ak by každý členský štát, podľa vzoru Británie, začal žiadať individuálne výnimky, to by znamenalo koniec únie a koniec jednotného európskeho trhu.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes varoval britskú vládu pre plánovaným referendom o zotrvaní Británie v EÚ.

Laurent Fabius
Foto: TASR/AP
V reakcii na vystúpenie britského premiéra Davida Camerona - ktorý sľúbil referendum v prípade svojho zvolenia - šéf francúzskej diplomacie povedal, že by to mohlo byť nebezpečné pre samotnú Britániu, uviedla tlačová agentúra DPA.

Zároveň Fabius ostro kritizoval politické názory Camerona, súvisiace s EÚ. Skonštatoval, že v EÚ sa nedá postupovať ako "podľa jedálneho lístka" a nemôže si každý vybrať to, čo sa mu páči. Dodal, že ani vo futbalovom zväze, do ktorého sa už raz vstúpilo, nemôže niekto povedať, že teraz by chcel hrať rugby.

Fabius tiež oznámil, že ak Británia opustí EÚ, rozprestrie Francúzsko britským firmám "červený koberec" (ponúkne im dobré podmienky).

Francúzsky šéf diplomacie tým narážal na podobné vyjadrenia Camerona z minulého roka, že ak Francúzsko zavedie maximálnu daňovú sadzbu 75 percent, rozprestrú "červený koberec" a pozvú viac francúzskych podnikov.

Možné vystúpenie Británie z EÚ by bolo podľa španielskej vlády "veľkou nevýhodou" pre obyvateľov Spojeného kráľovstva. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel García-Margallo povedal, že kto sa chce sám postaviť do súťaže s mocnosťami, ako sú USA, Čína, India alebo Brazília, ten nepochopil signály doby.

Rakúsky kancelár Werner Faymann britskému premiérovi vytkol, že Britániu vedie do izolácie. Zdôraznil, že na čelnom mieste agendy EÚ a jej politikov by malo byť "5,5 milióna nezamestnaných mladých ľudí, ich budúcnosť a ich šance".

Faymann skonštatoval, že o týchto problémoch, žiaľ, Cameron vo svojom prejave nehovoril, a ani o tom, čo chce urobiť pre 20 percent mladých v Británii, ktorí nemajú žiadnu prácu. Dodal, že Európa potrebuje reformy a kompromisy, ale nie je správna cesta do izolácie - kvôli chýbajúcej pripravenosti na kompromisy.

Britský opozičný líder Ed Miliband označil Cameronom plánované referendum o zotrvaní alebo vystúpení z EÚ za "obrovskú hazardnú hru". Tieto plány podľa neho vedú krajinu "do rokov neistoty".

Miliband počas hodiny otázok v britskom parlamente tiež povedal, že Cameron má vraj "strach" pred vlastnou stranou a nechal sa prinútiť eurokritikmi, aby ohlásil referendum.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) a britský premiér David Cameron
Foto: TASR/AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na Cameronove vystúpenie uviedla, že EÚ a Británia musia byť pripravené robiť kompromisy.

Merkelová dodala, že Nemecko i ona osobne si želajú, aby Británia bola "súčasťou a aktívnym členom EÚ".

Podotkla, že sú pripravení hovoriť o želaniach Británie, ale musia mať na pamäti, že iné krajiny majú rozdielne želania a "musíme nájsť férový kompromis".

Biely dom vyjadril podporu zotrvaniu Británie v EÚ

Biely dom vyjadril dnes podporu zotrvaniu Británie v Európskej únii. Reagoval tak na prejav britského premiéra Davida Camerona, ktorý v ňom prisľúbil referendum o tejto otázke.

"Podľa nás je Spojené kráľovstvo silnejšie ako člen Európskej únie a EÚ je silnejšia, keď do nej patrí Spojené kráľovstvo," konštatoval hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Súčasne ocenil, že Cameron vo svojom prejave vyjadril želanie, aby Británia aj budúcnosti zostala aktívnym členom európskej dvadsaťsedmičky a uchovala si vedúcu úlohu v jej inštitúciách.

Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že EÚ nemožno redukovať len kvôli tomu, aby v nej mohla zostať Británia. Uviedol to v reakcii na Cameronovu požiadavku radikálnej reformy EÚ.

"Nie je možné dohadovať sa o Európe, aby sa mohlo konať toto (britské) referendum. Európu treba brať takú, aká je. Môžeme prispieť k tomu, aby sa v budúcnosti vyvíjala, ale nemôžeme navrhovať jej redukciu alebo zmenšovanie, aby v nej mohla (Británia) zotrvať," uviedol Hollande počas návštevy alpského mesta Grenoble.