Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Britský premiér Johnson dohodu z COP26 označil za veľký krok vpred

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson počas tlačovej konferencie na klimatickom summite COP26 v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte.

Londýn 14. novembra (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v sobotu pakt, ktorý prijali delegáti na Klimatickej konferencii OSN (COP26) v Glasgowe, označil za "veľký krok vpred". Takisto však upozornil, že je potrebné urobiť ešte oveľa viac. Informovala o tom agentúra AFP.

"V najbližších rokoch je potrebné urobiť ešte oveľa viac," povedal Johnson po konferencii, ktorá sa skončila v sobotu. "Dnešná dohoda je však veľkým krokom vpred a - v zásade - máme vôbec prvú medzinárodnú dohodu o postupnom odklone od využívania uhlia a postup na udržanie nárastu globálnej teploty na 1,5 stupňa Celzia," povedal.

Johnson sa zároveň prostredníctvom Twitteru poďakoval svetovým lídrom, delegátom a ďalším účastníkom za to, že prispeli k dosiahnutiu paktu. Poďakovanie vyjadril aj predsedovi klimatickej konferencie Alokovi Sharmovi.

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Dohoda bola dosiahnutá napriek poslednej intervencii Číny a Indie a pod ich tlakom sa do glasgowského paktu nedostal záväzok o úplnom zavrhnutí uhlia, ale len o odklone od neho.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že dosiahnuté dohody považuje za nedostatočné.

"Výsledok COP26 je kompromisom, ktorý odráža záujmy, rozpory a úroveň politickej vôle (riešiť klimatický problém) v dnešnom svete," napísal na sociálnej sieti Twitteri.

Glasgowský klimatický pakt "opätovne potvrdzuje" ciele Parížskej dohody z roku 2015: "udržať nárast globálnej teploty výrazne pod 2 °C" a "pokračovať v úsilí obmedziť nárast teploty na 1,5 °C".