Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Britskí klimatickí aktivisti znovu blokovali dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktivisti so skupiny Insulate Britain, ktorá je odnožou známejšieho hnutia Extintion Rebellion, vládu žiadajú, aby počas nasledujúcich desiatich rokov zabezpečila zateplenie všetkých domácností.

Londýn 27. októbra (TASR) - Britská polícia zadržala v stredu desiatky demonštrantov zo skupiny Insulate Britain po tom, ako zablokovali diaľničný príjazd aj jednu z hlavných londýnskych ciest. Informovala o tom agentúra DPA.

Aktivisti so skupiny Insulate Britain, ktorá je odnožou známejšieho hnutia Extintion Rebellion, britskú vládu žiadajú, aby počas nasledujúcich desiatich rokov zabezpečila zateplenie všetkých domácností s cieľom ušetrenia energie a zníženia emisií oxidu uhličitého (CO2).

V stredu zablokovali príjazd na dopravný uzol na diaľnici M25, jednej z najvyťaženejších britských ciest, ako aj cestu A40 na západe Londýna. Mnohí z nich protestovali tak, že sa prilepili k povrchom týchto ciest. Na mieste došlo k viacerým zatknutiam.

Ďalších aktivistov polícia zadržala predtým, než sa im podarilo zablokovať kruhový objazd pri rozsiahlej križovatke v meste Dartford v anglickom grófstve Kent.

Polícia v Kente informovala, že zadržala 32 demonštrantov vrátane štyroch osôb podozrivých z toho, že plánovali narušiť dopravu. Londýnska Metropolitná polícia zase uviedla, že na križovatke ciest A40 a Gypsy Lane zadržala 17 demonštrantov.

Britské úrady majú na základe nedávneho súdneho príkazu právomoc zadržať osoby blokujúce dopravné tepny. Týmto ľuďom následne hrozí trest odňatia slobody v dĺžke až dva roky či neobmedzená finančná pokuta, približuje DPA. Britské ministerstvo dopravy v stredu informovalo, že predvolanie na súd už v súvislosti s takýmito narušeniami dopravy dostalo vyše 100 aktivistov.

Aktivisti z Insulate Britain pozastavili 14. októbra organizovanú blokádu množstva hlavných dopravných trás. Avizovali však, že v protestoch budú pokračovať, pokým sa britská vláda nezaviaže, že do roku 2030 zabezpečí zateplenie všetkých 29 miliónov budov domácností v Spojenom kráľovstve. V pondelok svoju protestnú kampaň obnovili. Od septembra tak demonštrujú už 16. deň.

K obnoveniu blokády ciest došlo len niekoľko dní pred začiatkom klimatického summitu OSN, známeho pod názvom COP26, ktorý sa uskutoční 31. októbra až 12. novembra v Glasgowe.