Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Kráľ Karol III. sa popoludní stretne s premiérkou Trussovou

Britský kráľ Charles III opúšťa letisko v Aberdeene, v Škótsku v piatok 9. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa televízie Sky News monarcha s manželkou zrejme smeruje na medzinárodné letisko Aberdeen, odkiaľ poletí do Londýna.

Londýn 9. septembra (TASR/Teraz.sk) - Britský kráľ Karol III. sa v piatok popoludní stretne s premiérkou Liz Trussovou, oznámil jej hovorca. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Nový britský kráľ medzičasom opustil škótske sídlo kráľovskej rodiny Balmoral, kde vo štvrtok zomrela jeho matka kráľovná Alžbeta II. Fotografi agentúry Reuters odfotili 73-ročného Karola, ako odchádza z Balmoralu na zadnom sedadle šedého osobného automobilu. Vpredu sedela jeho manželka Kamila. Obaja boli oblečení v čiernom.

Podľa televízie Sky News monarcha s manželkou smeruje na medzinárodné letisko Aberdeen, odkiaľ poletí do Londýna. Očakáva sa, že Karol sa v piatok večer prihovorí po prvýkrát v role kráľa britskému národu.



Televízia Sky News tiež informuje, že nový britský panovník prednesie reč aj na verejnej bohoslužbe venovanej kráľovnej, ktorá sa uskutoční o 18.00 h miestneho času v londýnskej Katedrále sv. Pavla. V katedrále bude k dispozícii asi 2000 miest pre verejnosť. Očakáva sa však, že tieto miesta budú veľmi rýchlo obsadené.

Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky sa stal automaticky po jej smrti kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu.