Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. predstavila svoju vlastnú značku ginu

Britská kráľovná Alžbeta II., archívne foto. Foto: TASR/AP

Nápoj je ochutený citrusovým plodom a bylinnými tónmi získanými z 12 rastlinných výťažkov, z ktorých niekoľko pochádza zo záhrady Buckinghamského paláca.

Brusel/Londýn 14. júla (TASR) – Britská kráľovná Alžbeta II. predstavila svoj vlastný gin založený na prísadách zo svojej záhrady. Informoval o tom v utorok webový spravodajský portál The Brussels Times.

„Nápoj je ochutený citrusovým plodom a bylinnými tónmi získanými z 12 rastlinných výťažkov, z ktorých niekoľko pochádza zo záhrady Buckinghamského paláca – vrátane alojzie citrónovej, hlohu, bobkových listov a moruše," uviedla v tlačovom vyhlásení nadácia Royal Collection Trust.

Sedemdecilitrová fľaša kráľovninho ginu sa predáva prostredníctvom webovej stránky danej nadácie za 40 libier.

Momentálne je nápoj distribuovaný iba v rámci územia Spojeného kráľovstva, dostupný bude aj na Windsorskom hrade a v paláci Holyrood v Edinburghu, keď tieto inštitúcie 23. júla znova privítajú návštevníkov.

„Celý zisk z predaja ginu pôjde nadácii Royal Collection Trust, pričom pomôže financovať starostlivosť o Kráľovskú zbierku, ako aj jej propagáciu prostredníctvom výstav, publikácií, pôžičiek a vzdelávacích programov," uviedla nadácia.

Kráľovská zbierka – The Royal Collection – je zbierka umenia britskej kráľovskej rodiny a zároveň jedna z najväčších súkromných umeleckých zbierok na svete.

Vzhľadom na koronavírusovú krízu boli kráľovnine paláce a hrady v uplynulých mesiacoch pre verejnosť zatvorené. Buckinghamský palác samotný zvyčajne priláka približne 15 miliónov návštevníkov ročne. Následkom koronavírusovej krízy sú však v kráľovskej správe momentálne ohrozené stovky pracovných miest.