Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kráľovná Alžbeta II. sa vrátila k pracovným povinnostiam

Britská kráľovná Alžbeta II., foto z archívu. Foto: TASR/AP

Od roku 2016 je aj najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom na svete.

Londýn 26. októbra (TASR) – Britská kráľovná Alžbeta II. sa v utorok vrátila k pracovným povinnostiam po tom, ako minulý týždeň strávila noc v londýnskej nemocnici. Informovala o tom agentúra AFP.

Kráľovná, ktorá je v súčasnosti vo svojom sídle na Windsorskom hrade, prostredníctvom videoprenosu prijala nových veľvyslancov Južnej Kórey a Švajčiarska, oznámil Buckinghamský palác. Panovníčka sa počas utorňajších virtuálnych audiencií usmievala a mala na sebe žlté šaty a perly.

Alžbeta II. navštívila v stredu 20. októbra Nemocnicu kráľa Eduarda VII. v centre Londýna, kde podstúpila niekoľko preventívnych vyšetrení. Na Windsorský hrad sa vrátila vo štvrtok napoludnie. Lekári jej predtým odporučili odpočinok a zrušenie plánovanej cesty do Severného Írska.

AFP pripomenula, že Alžbeta II. sa na verejnosti naposledy objavila 19. októbra, keď sa na Windsorskom hrade zúčastnila na recepcii pre medzinárodných lídrov, ktorí boli pozvaní na vládny investičný summit. AFP však zároveň dodala, že panovníčku nedávno britské médiá po prvý raz zachytili na verejnosti používať vychádzkovú paličku.

Alžbeta II. má 95 rokov a je najdlhšie vládnucim britským monarchom a zároveň najdlhšie vládnucou ženskou panovníčkou v dejinách. Od roku 2016 je aj najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom na svete.