Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná bude chýbať na obrade na počesť padlých vojakov

Na archívnej snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Veniec položí k pomníku v jej mene jej syn princ Charles, tak ako v predchádzajúcich rokoch.

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. zo zdravotných dôvodov zrušila plánovaný program a v nedeľu sa nezúčastní na tradičnom obrade na počesť vojakov padlých vo svetových vojnách. Na verejnosti sa pritom mala ukázať prvýkrát po troch týždňoch, ktoré na odporúčanie lekárov strávila oddychom. Dôvodom jej neúčasti je "presilený chrbát", informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Buckinghamského paláca.

Alžbeta (95) mala z balkóna sledovať obrad a omšu za vojnových veteránov.

"Kráľovná má presilený chrbát, a preto sa dnes ráno s veľkou ľútosťou rozhodla, že sa nezúčastní na dnešnej spomienkovej omši pri Kenotafe (pomníku padlým v centre Londýna)," napísal palác vo vyhlásení a dodal: "Jej Veličenstvo je sklamané, že bude na omši chýbať."

Veniec položí k pomníku v jej mene jej syn princ Charles, tak ako v predchádzajúcich rokoch.

Obrad na počesť padlých vojakov je blízky srdcu kráľovnej a jej neprítomnosť vyvolá silné obavy o jej zdravie. Pred troma týždňami musela stráviť noc v nemocnici, kde absolvovala nešpecifikované testy.

Alžbeta potom zrušila aj svoju plánovanú účasť na klimatickom summite OSN (COP26) v škótskom Glasgowe, keďže lekári jej odporučili odpočinok.

Namiesto nej sa na klimatickom summite zúčastnil Charles a jej vnuk princ William, ktorí pred delegátmi predniesli sériu prejavov.

Panovníčka zrušila aj dvojdňovú cestu do Severného Írska.