Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná predstavila v parlamente program novej vlády

Na snímke britská kráľovná Alžbeta II. počas prejavu na slávnostnom otvorení novej schôdze britského parlamentu v Londýne 14. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Alžbeta II. v prejave podľa BBC prisľúbila aj "ambiciózny program domácej reformy".

Londýn 19. decembra (TASR) - Prioritou novej britskej vlády na čele s konzervatívnym premiérom Borisom Johnsonom bude "uskutočnenie odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie" v stanovenom termíne 31. januára. Kráľovná Alžbeta II. to povedala vo štvrtok v rámci predstavenia vládneho programu na pôde novozvoleného britského parlamentu.

"Moji ministri predložia legislatívu, aby zabezpečili odchod Spojeného kráľovstva v tomto termíne a čo najviac využili príležitosti, ktoré to prináša pre všetkých obyvateľov," citovala kráľovnine slová spravodajská stanica BBC.

Išlo pritom už o druhý prejav kráľovnej v zákonodarnom zbore za posledných deväť týždňov. V prvom prípade otvárala v októbri novú parlamentnú schôdzu, zatiaľ čo najnovší prejav nasledoval po minulotýždňových predčasných parlamentných voľbách, v ktorých Johnsonova konzervatívna strana posilnila svoju pozíciu.

Podľa kráľovnej bude vláda po tzv. brexite pracovať na "budúcom vzťahu s Európskou úniou, založenom na dohode o voľnom obchode, z ktorej bude mať prospech celé Spojené kráľovstvo", a začne tiež "obchodné vyjednávania s inými poprednými svetovými ekonomikami".

Zákon, na základe ktorého bude môcť Spojené kráľovstvo v januári vystúpiť z Európskej únie, plánuje vláda predložiť v parlamente už v piatok. Johnsonovi konzervatívci tiež majú po minulotýždňových voľbách dostatočný počet mandátov na to, aby boli v parlamente schopní schváliť vyrokovanú pozmenenú dohodu o brexite.

Alžbeta II. v prečítanom prejave, ktorý pripravila samotná vláda, podľa BBC prisľúbila aj "ambiciózny program domácej reformy". Prioritné majú byť okrem iného rozhovory o obnovení činnosti vlády v Severnom Írsku a riešenie stavu Národného zdravotníckeho systému (NHS).

V prejave bolo avizovaných celkove 25 legislatívnych návrhov, ktoré chce nová Johnsonova vláda presadiť počas svojho pôsobenia. Zmeny sa majú týkať systému sociálnej spravodlivosti, dostupnosti "kvalitného vzdelania" a vysokorýchlostného internetu, ale aj minimálnej mzdy a odvodov či efektívnosti trestného súdnictva, pokiaľ ide o závažné zločiny vrátane terorizmu. Plánované sú opatrenia na podporu obetí zločinov a boj proti nepriateľským aktivitám cudzích krajín.

Johnsonov kabinet sľubuje taktiež "moderný a spravodlivý imigračný systém", pričom "uvíta kvalifikovaných pracovníkov z celého sveta, ktorí budú prínosom pre britskú ekonomiku, komunity a verejné služby".

V programe nechýba ani prijímanie ďalších krokov pre dosiahnutie neutrality v emisiách tzv. skleníkových plynov do roku 2050. Britská vláda chce prevziať vedúcu úlohu vo "vojne proti globálnej klimatickej zmene", pričom bude v roku 2020 hostiteľom nasledujúcej klimatickej konferencie OSN.

Po vystúpení kráľovnej majú obe komory parlamentu ešte vo štvrtok otvoriť rozpravu o vládnom programe, ktorá zvyčajne trvá niekoľko dní a predchádza jeho schvaľovaniu. Neodhlasovanie programu však býva "extrémne zriedkavé" a naposledy sa tak stalo v roku 1924, konštatovala BBC.