Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná sa objavila na verejnosti s vychádzkovou palicou

Britská kráľovná Alžbeta II. prichádza na bohoslužbu v londýnskom Westminsterskom opátstve 12. októbra 2021. Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok po prvý raz použila na významnom verejnom podujatí vychádzkovú palicu, keď sa zúčastnila na bohoslužbe v londýnskom Westminsterskom opátstve. Bohoslužba sa konala pri príležitosti 100. výročia vzniku charitatívnej organizácie Royal British Legion. Kráľovná, ktorá je jej patrónkou, nevošla do chrámu tradične hlavným vchodom, ale ku svojmu čestnému miestu použila jednu z kratších trás. Foto: FOTO TASR/AP

Alžbetu II. naposledy zachytili fotografi s vychádzkovou palicou v roku 2004 po tom, ako podstúpila operáciu kolena.

Londýn 12. októbra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. v utorok po prvý raz použila na významnom verejnom podujatí vychádzkovú palicu, keď sa zúčastnila na bohoslužbe v londýnskom Westminsterskom opátstve. Informujú o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Panovníčka (95) vystúpila z automobilu, v ktorom sa priviezla so svojou dcérou princeznou Anne, a v ruke držala čiernu vychádzkovú palicu, čo je pre túto rekordne dlho vládnucu kráľovnú zriedkavé.

Alžbetu II. naposledy zachytili fotografi s vychádzkovou palicou v roku 2004 po tom, ako podstúpila operáciu kolena. Jej úrad neuviedol dôvod, prečo túto pomôcku použila aj v utorok.

Bohoslužba sa konala pri príležitosti 100. výročia vzniku charitatívnej organizácie Royal British Legion. Kráľovná, ktorá je jej patrónkou, nevošla do chrámu tradične hlavným vchodom, ale ku svojmu čestnému miestu použila jednu z kratších trás.

Kráľovná, ktorá nastúpila na trón vo februári 1952, sa všeobecne teší dobrému zdraviu aj vo vysokom veku. Jej posledným známym zdravotným problémom bola v roku 2013 gastroenteritída (žalúdočná viróza), ktorá si vyžiadala krátku hospitalizáciu.

Kráľovnin manžel princ Philip, ktorý bol oficiálne známy ako vojvoda z Edinburghu, zomrel po období chorôb 9. apríla vo veku 99 rokov, krátko pred dovŕšením svojej storočnice. Bol najdlhšie slúžiacim manželom vládnucej panovníčky v dejinách sveta.