Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britská kráľovná si pripomenula 750. výročie Westminsterského opátstva

Britská kráľovná Alžbeta II. prichádza do Westminsterského opátstva 15. októbra 2019. Foto: AP

Panovníčku v centrálnej časti Londýna sprevádzala vojvodkyňa z Cornwallu Camilla, manželka princa Charlesa - kráľovninho najstaršieho syna a priameho dediča trónu.

Londýn 15. októbra (TASR) - Britská kráľovná Alžbeta II. sa v utorok zúčastnila na oslave 750. výročia opätovného otvorenia Westminsterského opátstva, jednej z najikonickejších budov v Británii, uvádza tlačová agentúra DPA.

Panovníčku v centrálnej časti Londýna sprevádzala vojvodkyňa z Cornwallu Camilla, manželka princa Charlesa - kráľovninho najstaršieho syna a priameho dediča trónu. Na podujatí boli prítomní kresťanskí a iní duchovní lídri.

"Dnes oslavujeme dejiny tohto opátstva a jeho cirkvi. Pripomíname si jeho pretrvávajúci význam ako miesta uctievania a pamiatky, stojac pevne pri viere v srdci našej krajiny, Spoločenstva národov a širšieho sveta," uviedol na začiatku slávnostného obradu westminsterský dekan John Hall.

Westminsterské opátstvo, oficiálne Kolegiátny kostol sv. Petra vo Westminstri, je miestom korunovania britských panovníkov od roku 1066 a uskutočnilo sa tu 16 kráľovských svadieb. Alžbeta (93) a jej manžel princ Philip (98) sa tu zosobášili v roku 1947. Opátstvo o šesť rokov neskôr hostilo aj jej korunováciu. Podľa oficiálnej histórie opátstva ho založili benediktínski mnísi približne v roku 960.

Utorková slávnostná bohoslužba sa konala pri príležitosti 750. výročia vysvätenia tretej cirkevnej budovy na tejto lokalite, ktorú v rokoch 1245 - 1269 vybudovali v architektonickom slohu francúzskej gotiky na príkaz anglického kráľa Henricha III.

Pôvodne tu stál kostol, ktorý dal postaviť posledný saský kráľ Anglicka Eduard Vyznávač a ktorý vysvätili v roku 1065. V súčasnom chráme je pochovaných 17 monarchov a množstvo iných popredných britských osobností.