Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britskí labouristi získali zatiaľ štyri regióny vrátane Westminsteru

Na archívnej snímke z videa líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Labouristi podľa predbežných výsledkov zvíťazili nad konzervatívcami v štyroch zo 146 regionálnych samospráv Anglicka, v ktorých sa vo štvrtok konali voľby.

Londýn 6. mája (TASR) - Britská opozičná Labouristická strana zvíťazila vo štvrtkových regionálnych voľbách podľa predbežných výsledkov v štyroch samosprávach, ktoré predtým patrili konzervatívcom – vrátane londýnskeho obvodu Westminster. TASR správu prevzala v piatok z BBC a zo Sky News.

Obyvatelia Anglicka, Škótska a Walesu si vo štvrtok volili zástupcov do regionálnych samospráv. Experti tieto voľby označili za test popularity pre premiéra z radov konzervatívcov Borisa Johnsona.

Labouristi podľa predbežných výsledkov zvíťazili nad konzervatívcami v štyroch zo 146 regionálnych samospráv Anglicka, v ktorých sa vo štvrtok konali voľby. Vyplýva to z výsledkov po sčítaní hlasov v približne polovici zo samospráv, v ktorých sa volilo. Okrem Westminsteru zvíťazili labouristi aj v londýnskych obvodoch Barnet a Wandsworth, ako aj v Southamptone na juhu Anglicka.

Opozičným labouristom sa však zatiaľ v iných obvodoch nepodarilo dosiahnuť výraznejšie zisky, píše BBC.

Liberálnym demokratom sa tiež podarilo získať niektoré oblasti, ktoré predtým patrili konzervatívcom.

Westminster, kde sa nachádzajú mnohé z londýnskych historických a kultúrnych pamiatok, patril konzervatívcom od založenia tohto samosprávneho obvodu v roku 1964. Konzervatívnej strane premiéra Johnsona tu v súčasnosti patrí 41 kresiel v 60-člennej samospráve. Tieto voľby preto podľa BBC predstavujú veľkú zmenu. Konzervatívnej strane premiéra Johnsona tu v súčasnosti patrí 41 kresiel v 60-člennej samospráve.

Voľby sa vo štvrtok konali aj vo všetkých 32 regionálnych samosprávach v Škótsku a všetkých 22 takýchto samosprávach Walesu.

V Severnom Írsku si obyvatelia volili 90 poslancov severoírskeho parlamentu, Stormontu.