Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britskí lekári varujú pred druhou vlnou koronavírusu v zime

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa niekdajšieho poradcu britského vlády pre vedu Davida Kinga prichádza k uvoľňovaniu protivírusových opatrení príliš rýchlo.

Londýn 24. júna (TASR) - Britskí lekári varujú, že minulotýždňové uvoľnenie koronavírusových opatrení môže zrýchliť príchod druhej vlny pandémie túto zimu. V stredu o tom informovala na svojej webovej stránke britská stanica Sky News.

"Napriek tomu, že budúcu podobu pandémie v Británii je momentálne ťažké predpokladať, dostupné fakty svedčia o tom, že miestne ohniská nákazy znova vzplanú a druhá vlna je reálnym rizikom," píše sa v otvorenom liste, ktorí odborníci na zdravotníctvo adresovali lídrom všetkých britských politických strán.

Varovanie, ktoré podpísali predstavitelia kráľovského združenia lekárov a zdravotných sestier, ako aj predseda lekárskych odborov BMA, bolo publikované v odbornom časopise British Medical Journal.

Podľa niekdajšieho poradcu britského vlády pre vedu Davida Kinga prichádza k uvoľňovaniu protivírusových opatrení príliš rýchlo.

"Našou prioritou musí byť úplne sa zbaviť vírusu ešte prv, než nastane jeho druhá vlna," povedal King.

Britský premiér Boris Johnson v utorok oznámil, že v Anglicku sa v rámci uvoľňovania opatrení zavedených v dôsledku pandémie nového koronavírusu už od 4. júla budú môcť - po dodržaní hygienických a bezpečnostných opatrení - otvoriť kiná, múzeá, galérie, ale aj reštaurácie, hotely, kempingy, bary, pohostinstvá a ďalšie podobné prevádzky.