Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia: Mesto Mariupol je kľúčovým cieľom ruskej invázie na Ukrajine

Táto satelitná snímka z 19. marca 2022, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies, ukazuje následky leteckého útoku na divadlo Mariupol na Ukrajine a oblasti okolo neho. Foto: TASR/AP

Britské ministerstvo s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb dodalo, že Mariupol je naďalej miestom "intenzívnych a nerozlišujúcich" útokov.

Londýn/Kyjev 4. apríla (TASR) – Ukrajinské prístavné mesto Mariupol pri Azovskom mori je podľa britského vojenského spravodajstva zrejme "kľúčovým cieľom" ruskej invázie na Ukrajine.

Dobytie tohto obliehaného mesta, zdevastovaného ruskými útokmi, by vytvorilo priamy pozemný koridor medzi Ruskom a anektovaným polostrovom Krym, pripomenulo britské ministerstvo obrany v správe o vývoji vojny na Ukrajine zverejnenej v noci na pondelok.
Na archívnej snímke z 1. apríla 2022 ľudia z Mariupolu a blízkych miest prichádzajú do Záporožia na Ukrajine.
Foto: TASR/AP

Dosiaľ jediným pozemným spojením Ruska s Krymom je most cez Kerčský prieliv, uvádza agentúra DPA, od ktorej správu prevzala TASR.

Britské ministerstvo s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb dodalo, že Mariupol je naďalej miestom "intenzívnych a nerozlišujúcich" útokov. Ukrajinské jednotky však kladú "pevný odpor" a držia si kontrolu nad centrálnymi oblasťami mesta.