Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia: Museli sme súhlasiť s mjanmarskou juntou

Policajti hliadkujú pred mjanmarským veľvyslanectvom v Londýne 8. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Britská vláda sa v súlade s diplomatickými pravidlami musela podvoliť rozhodnutiu junty o veľvyslancovi Ťjo Zwa Minovi, ktorého v stredu nepustili do budovy mjanmarskej ambasády v Londýne.

Londýn 8. apríla (TASR) - Británia vo štvrtok potvrdila, že už nebude uznávať veľvyslanca Mjanmarska v Londýne po tom, čo vládnuca junta vydala oficiálne oznámenie, že ho z úradu stiahla. Dôvodom mjanmarskej junty na tento krok je, že doterajší veľvyslanec podporuje zosadenú vládu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zdroje zo Spojeného kráľovstva vysvetlili, že britská vláda sa v súlade s diplomatickými pravidlami musela podvoliť rozhodnutiu junty o veľvyslancovi Ťjo Zwa Minovi, ktorého v stredu nepustili do budovy mjanmarskej ambasády v Londýne.

Diplomati lojálni mjanmarskej vojenskej junte obsadili ambasádu a bránili veľvyslancovi vstúpiť do budovy. Nechali ho na ulici a bol nútený spať v noci na štvrtok vo svojom aute. Zároveň tam protestujúci demonštrovali proti junte. Protesty stále prebiehajú aj v ázijskej krajine, kde armáda pri násilných zásahoch zabila už takmer 600 civilistov.

Mjanmarský veľvyslanec v Londýne Kjaw Zwar Minn stojí pred mjanmarským veľvyslanectvom v Londýne 8. apríla 2021.
Foto: TASR/AP


Vyhnaný veľvyslanec povedal, že diplomatickú misiu prevzal jeho vojenský atašé Čchi Win štýlom pripomínajúcim "prevrat", a to dva mesiace po tom, čo v Mjanmarsku prevzala moc armáda.

Vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok v mene veľvyslanca prečítal príslušník mjanmarskej komunity v Londýne Min Hein, sa uvádzalo, že čakajú na oficiálnu reakciu vlády Spojeného kráľovstva.

"Dozvedeli sme sa, že tím Čchi Wina sa vyhráža zamestnancom veľvyslanectva tvrdými trestami, ak títo zamestnanci nebudú pokračovať v práci pre vojenskú juntu," dodal Min Hein.

Mjanmarský veľvyslanec v Londýne Kjaw Zwar Minn stojí pred mjanmarským veľvyslanectvom v Londýne 8. apríla 2021.
Foto: TASR/AP


Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab však vo štvrtok už skôr odsúdil "zastrašovanie" mjanmarskou juntou a znovu vyzval na prepustenie zosadenej civilnej líderky Aun Schan Su Ťij.

"Odsudzujeme včerajšie zastrašovacie kroky mjanmarského vojenského režimu v Londýne a vzdávame hold Ťjo Zwa Minovi za jeho odvahu," napísal na Twitteri Raab.

"Spojené kráľovstvo naďalej vyzýva na ukončenie prevratu a odporného násilia a na urýchlenú obnovu demokracie," dodal.