Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Chcel ukradnúť Magnu Cartu, dostal štyri roky za mrežami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Royden polícii povedal,že pochybuje o pravosti listiny,ktorá je podľa predstaviteľov salisburskej katedrály jednou zo štyroch zachovaných kópií Magny Carty (známej aj ako Veľká listina práv a slobôd).

Londýn 11. júla (TASR) - Britský súd v piatok poslal na štyri roky do väzenia muža, ktorý sa v roku 2018 pokúsil ukradnúť kópiu Magny Carty, listiny z 13. storočia predstavujúcej pre krajinu kľúčový krok k parlamentnej demokracii.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Súd v meste Salisbury usvedčil 47-ročného Marka Roydena z neúspešného pokusu odcudziť z tamojšej katedrály vzácny dokument. Muž chcel kladivom rozbiť sklo vitríny a na odpútanie pozornosti spustil v chráme požiarny alarm.

Royden podľa vlastných slov polícii povedal, že pochybuje o pravosti listiny, ktorá je podľa predstaviteľov salisburskej katedrály jednou zo štyroch zachovaných kópií Magny Carty (známej aj ako Veľká listina práv a slobôd).

Muža po neúspešnom pokuse zadržali návštevníci pred katedrálou, ktorej svojím konaním spôsobil škody za vyše 14.000 libier. "Ak by uspel, pripravil by národ o najkrajšiu zachovanú kópiu z roku 1215," uviedli vyšetrovatelia.

Anglický kráľ Ján I. bol v danom roku prinútený podpísať Magnu Cartu, aby zastavil občiansku vojnu s vplyvnou šľachtou, ktorá požadovala väčšiu kontrolu nad pôdou a daňami.

Išlo o prvý písomný dokument, ktorý obmedzoval výkonnú moc panovníka a udeľoval všetkým "slobodným šľachticom" - približne desiatim percentám vtedajšej populácie Anglicka - právo na spravodlivosť a spravodlivý súd.