Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na Windsorskom hrade sa začala posledná rozlúčka s princom Philipom

Uniformovaní vojaci pochodujú v areáli Windsorského zámku vo Windsore 17. apríla 2021 pred pohrebom britského princa Philipa, manžela britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel minulý piatok vo veku 99 rokov. Foto: TASR/AP

Smútočná omša sa bude konať v Kaplnke sv. Juraja o 15:00 miestneho času. Tesne predtým si však celá krajina zosnulého princa uctí minútou ticha.

Londýn 17. apríla (TASR) - Na Windsorskom hrade sa začala posledná rozlúčka s princom Philipom, manželom britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel minulý piatok vo veku 99 rokov.

Philipovo telo previezli zo súkromnej kaplnky pred vchod hradného areálu na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ. Odtiaľ sa začne čestný osemminútový sprievod, ktorý budú tvoriť príslušníci kráľovskej námornej pechoty a ďalších zložiek britskej armády spájaných so zosnulým princom. Kráľovná bude sprievod nasledovať v štátnej limuzíne, približuje spravodajská stanica SkyNews.

Za rakvou budú kráčať Philipovi najbližší rodinní príslušníci na čele s jeho deťmi princmi Charlesom, Andrewom a Edwardom a princeznou Annou. V zástupe budú tiež kráčať Philipovi vnuci princ William a princ Harry, pričom medzi nimi pôjde ich bratranec Peter Phillips. Dôvodom, prečo vnuci princa Philipa - vojvoda z Cambridgeu a vojvoda zo Sussexu -, nepôjdu vedľa seba, je podľa agentúry AP snaha vyhnúť sa akýmkoľvek nepríjemným okamihom.

Smútočná omša sa bude konať v Kaplnke sv. Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Tesne predtým si však celá krajina zosnulého princa uctí minútou ticha.