Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Británia nariadila svojim lietadlám vyhnúť sa letom nad Bieloruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab uviedol, že Londýn si predvolal bieloruského veľvyslanca.

Londýn 24. mája (TASR) - Britská vláda v pondelok vyhlásila, že britským lietadlám vydala inštrukcie, aby sa vyhli vzdušnému priestoru Bieloruska. Informuje o tom agentúra AFP.

Britský minister dopravy Grant Shapps uviedol, že orgánu civilného letectva nariadil vydať inštrukcie "v záujme udržať pasažierov v bezpečí".

Shapps zároveň pozastavil povolenie na prevádzku lietadlám bieloruskej leteckej spoločnosti Belavia. Stroje spoločnosti Belavia denne lietajú z londýnskeho letiska Gatwick do Minska. Táto spoločnosť takisto prevádzkuje lety na londýnske letisko Heathrow cez francúzsku metropolu Paríž, pričom s leteckou spoločnosťou Air France má dohodu o zdieľaní kódov, píše AFP.

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v pondelok zároveň uviedol, že Londýn si predvolal bieloruského veľvyslanca, aby v súvislosti s nedeľňajším vynúteným pristátím lietadla v Minsku a zadržaním novinára vyjadril svoj hnev.

Raab podľa AFP obvinil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a incident označil za "odsúdeniahodný". Podľa Raaba išlo o "flagrantné porušenie medzinárodného práva", pričom Londýn premýšľa o ďalších sankciách a "skúma každú potenciálnu medzinárodnú možnosť".

Bieloruské úrady v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu za použitia vojenskej stíhačky prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali novinára a aktivistu Ramana Prataseviča - ktorý bol na palube. Európska únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie prípadu.