Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

National Trust zverejnil miesta súvisiace s otroctvom a kolonializmom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Organizácia si vypracovanie správy objednala minulý rok so zámerom pomôcť pri objasňovaní britských dejín otrokárstva a kolonializmu.

Londýn 22. septembra (TASR) - Vidiecke sídlo Chartwell bývalého britského premiéra Winstona Churchilla figuruje medzi 93 historickými nehnuteľnosťami s prepojením na kolonializmus a otrokárstvo, na ktoré vo svojej pondelkovej správe upozorňuje organizácia National Trust. Tá má na starosti ochranu pamiatok historického a prírodného významu na území Anglicka, Walesu a Severného Írska.

Organizácia si vypracovanie správy objednala minulý rok so zámerom pomôcť pri objasňovaní britských dejín otrokárstva a kolonializmu, informovala v utorok tlačová agentúra DPA.

Churchill, ktorý žil v Chartwelli na juhovýchode Anglicka v rokoch 1922 až do svojej smrti v roku 1965, bol premiérom v čase katastrofálneho bengálskeho hladomoru v roku 1943, pričom jeho politika je všeobecne obviňovaná zo zhoršenia situácie v tejto provincii bývalej Britskej Indie.

Churchill v rokoch 1921 – 1922 tiež slúžil ako minister kolónií Spojeného kráľovstva a vystupoval proti nezávislosti Indie aj Írska.

Ďalšou lokalitou na predmetnom zozname je dom spisovateľa Rudyarda Kiplinga, v ktorého dielach bolo Britské impérium často centrálnou témou, ako aj sídlo historika Thomasa Carlylea, ktorý presadzoval opätovné zavedenie otroctva.

„Popri starostlivosti o miesta historického významu máme zodpovednosť aj za výskum súvisiacich dejín. Niekedy je skutočnosť príjemná, inokedy zasa veľmi znepokojujúca," napísal John Orna-Ornstein, riaditeľ National Trust pre kultúrne vzťahy v blogu sprevádzajúcom zverejnenie správy.

Dokument tiež vysvetľuje, ako boli niektoré nehnuteľnosti ako textilná továreň Quarry Bank Mill na severozápade Anglicka či hrad Penrhyn vo Walese postavené, rozšírené alebo zakúpené z peňazí súvisiacich s obchodom s otrokmi.

Celkovo 29 nehnuteľností má spojenie s odškodným, na ktoré bol vznesený nárok po zrušení otroctva – vrátane veže Glastonbury Tor na juhozápade Anglicka či paláca Blickling Hall vo východnom Anglicku.