Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novičok sa nachádzal vo fľaštičke od parfumu, tvrdí otrávený muž

Podľa britských expertov boli Rowley a Sturgessová otrávení novičkom z rovnakého zdroja, aký bol použitý pri otrave ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Foto: TASR/AP

On sám si k tekutine v nádobke privoňal, zatiaľ čo jeho partnerka si ju nastriekala na zápästie.

Londýn 25. júla (TASR) - Muž otrávený novičkom v anglickom meste Amesbury tvrdí, že touto nervovoparalytickou smrtiacou látkou bola naplnená fľaštička od parfumu, ktorú nič netušiac daroval svojej partnerke. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA.

Charlieho Rowleyho (45) našli 30. júna - spolu s jeho o rok mladšou priateľkou Dawn Sturgessovou - v bezvedomí v ich dome v Amesbury. Rowley otravu prežil a minulý týždeň ho už prepustili z nemocnice, zatiaľ čo Sturgessová 8. júla zomrela.

V utorkovom rozhovore pre televíziu ITV News Rowley uviedol, že si už nedokáže spomenúť, kde našiel sklenenú fľaštičku s parfumom známej značky, ktorá bola stále zabalená v krabičke a plastovom obale. On sám si k tekutine v nádobke privoňal, zatiaľ čo jeho partnerka si ju nastriekala na zápästie.

"Pamätám si, že si to nastriekala na zápästia, ktoré si o seba pošúchala," povedal Rowley v prvom rozhovore po minulotýždňovom prepustení z nemocnice. Malé množstvo látky sa mu tiež dostalo na ruky, ktoré si však podľa vlastných slov následne umyl vodou.

Sturgessová sa podľa Rowleyho začala cítiť zle v priebehu 15 minút od aplikácie "voňavky". Sťažovala sa na bolesť hlavy a išla do kúpeľne, kde ju zakrátko našiel ležať oblečenú vo vani vo veľmi zlom stave. Oboch ešte v ten istý deň hospitalizovali.

Nádobka podľa Rowleyho obsahovala "olejovitú látku", ktorá "nevoňala ako parfum".

Podľa britských expertov boli Rowley a Sturgessová otrávení novičkom z rovnakého zdroja, aký bol použitý pri otrave ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Skripaľovcov našli 4. marca v bezvedomí na lavičke v meste Salisbury, čo je len niekoľko kilometrov od Amesbury.

Britská vláda z otravy Skripaľovcov obviňuje Rusko. Ich prípad vyvolal medzi Moskvou a Západom diplomatickú vojnu, v rámci ktorej bolo na oboch stranách vyhostených niekoľko desiatok pracovníkov veľvyslanectiev a konzulátov.