Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Londýn obvinil Putina z nepravdivých informácií o nábojoch pre Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin po utorkovom stretnutí s ruským prezidentom Si Ťin-pchingom v Moskve rozhodnutie Británie poslať takéto strely na Ukrajinu odsúdil.

Londýn 22. marca (TASR) - Británia v stredu obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina zo zámerného šírenia nepravdivých informácií o munícii obsahujúcej ochudobnený urán, ktorú Londýn plánuje dodať Ukrajine. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Britské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že pošle na Ukrajinu spolu s tankami Challenger 2 aj protipancierovú muníciu s ochudobneným uránom. Podľa rezortu však tieto dodávky nemajú nič spoločné s jadrovými zbraňami.

Námestníčka britského ministra obrany Annabelle Goldieová vysvetlila, že "takéto strely sú veľmi účinné pri zasahovaní moderných tankov a obrnených vozidiel".

Putin po utorkovom stretnutí s ruským prezidentom Si Ťin-pchingom v Moskve rozhodnutie Británie poslať takéto strely na Ukrajinu odsúdil. Hovoril o zbraniach s "jadrovou zložkou" a varoval, že Moskva bude "nútená reagovať" na takéto dodávky.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu následne varoval, že Západ a Rusko delí od možného jadrového stretnutia čoraz menej krokov.

"Britská armáda používa ochudobnený urán vo svojich protipancierových nábojoch už desaťročia. Je to štandardný komponent a nemá nič spoločné s jadrovými zbraňami alebo kapacitami. Rusko to vie, ale zámerne sa snaží šíriť dezinformácie," uviedol hovorca britského ministerstva obrany.

Spojené kráľovstvo nepovažuje náboje s ochudobneným uránom za jadrovú techniku. Rusko takisto používa muníciu na báze ochudobneného uránu.

Britský plukovník Hamish de Bretton-Gordon označil vyjadrenia ruského prezidenta za "absolútne pomätené" a "úplne nesprávne". Podľa neho ide nepochybne o Putinovu snahu "presvedčiť prezidenta Si Ťin-pchinga, aby mu dal zbrane, a vydesiť ľudí na Západe, že plánuje eskalovať (napätie) jadrovými zbraňami".