Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Británia odkladá kontroly tovaru z Írska počas rokovaní s EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Británia opustila jednotný trh EÚ začiatkom roka 2021, ale dvakrát odložila zavedenie niektorých kontrol dovozu po brexite. Od 1. januára 2022 sa pritom mali zaviesť úplné colné deklarácie a kontroly.

Londýn 15. decembra (TASR) - Británia predĺži odklad zavedenia kontroly tovarov z Írska po brexite aj po 1. januári 2021, aby sa vytvoril priestor na rokovania s Európskou úniou (EÚ). Vyhlásil to v stredu minister pre brexit David Frost.

Obom stranám sa však stále nepodarilo dosiahnuť pokrok na rokovaniach o vyriešení problémov pri obchode v Severnom Írsku, britskej provincii, ktorá zostala členom európskej colnej únie. Kontroly tovarov tak prebiehajú na jeho hraniciach s Britániou.

Frost povedal, že rozhovory o takzvanom Severnom Írskom protokole pravdepodobne nebudú "definitívne uzavreté" do 1. januára 2022.

"Vláda sa rozhodla, že správna vec je dočasne predĺžiť súčasné opatrenia na presun tovaru z Írska do provincie Severné Írsko tak dlho, kým budú prebiehať diskusie o protokole," uviedol Frost v písomnom vyhlásení pre parlament v Londýne.