Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Británia odmietla tvrdenia Ch. Michela, že zablokovala vývoz vakcín

Charles Michel na zasadnutí v Bruseli. Foto: TASR/AP

Spomínaný mechanizmus EÚ využilo minulý týždeň ako prvé Taliansko. Rím zablokoval vývoz 250.000 dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca z Talianska do Austrálie.

Brusel 9. marca (TASR) - Británia v utorok rázne odmietla tvrdenia predsedu Európskej rady Charlesa Michela, že Londýn "zakázal vývoz vakcín". Informovala o tom agentúra DPA.

"Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé," uviedol v reakcii hovorca britskej vlády.

"Táto pandémia je globálnou výzvou a medzinárodná spolupráca v oblasti vývoja vakcín je aj naďalej neoddeliteľnou súčasťou našej reakcie na ňu," dodal hovorca.

Šéf Európskej rady v príspevku zverejnenom na portáli consilium.europa.eu obhajoval mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín, ktorý EÚ v určitých prípadoch umožňuje zablokovať dodávky smerujúce mimo tento blok.

"Fakty neklamú. Británia a Spojené štáty úplne zakázali vývoz vakcín a ich zložiek vyrobených na ich území. Európska únia, región, ktorý má v oblasti vakcín najväčšie výrobné kapacity na svete, jednoducho len zaviedol systém kontroly vývoz dávok vyrobených na jeho území," napísal Michel.

"Taktiež som šokovaný, keď počujem, ak niekto obviňuje EÚ z očkovacieho nacionalizmu," dodal predseda Európskej rady. Pripomenul, že napríklad väčšina vakcín dovezených do Izraela pochádza z Belgicka.

Spomínaný mechanizmus EÚ využilo minulý týždeň ako prvé Taliansko. Rím zablokoval vývoz 250.000 dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca z Talianska do Austrálie.

Talianska vláda tento krok zdôvodnila nedostatkom vakcín v EÚ a tým, že epidemiologická situácia je v Austrálii omnoho lepšia ako v Európe.