Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia odporučila svojim občanom odchod z Mjanmarska

Protivládni demonštranti utekajú pri zásahu polície slzotvorným plynom počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún 8. marca 2021. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie Británie prišlo po prísnom hodnotení krízy zo strany osobitného spravodajcu OSN pre ľudské práva v Mjanmarsku, Andrewsa.

Rangún 12. marca (TASR) - Británia v piatok odporučila svojim občanom, aby odišli z Mjanmarska. Odborník OSN totiž upozornil, že vojenská junta tam v snahe udržať sa pri moci pravdepodobne pácha "zločiny proti ľudskosti". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Mjanmarské úrady s čoraz väčšou krutosťou zasahujú na každodenných protestoch proti vojenskému prevratu z 1. februára a podľa hlavného experta OSN pre ľudské práva v Mjanmarsku Thomasa Andrewsa už bolo zabitých najmenej 70 ľudí.

Tento chaos donútil Britániu, bývalého koloniálneho vládcu Mjanmarska (Barmy), aby vyzvala svojich občanov na odchod v prípade, že im to situácia dovoľuje. Británia varovala, že "politické napätie a nepokoje sú veľké, pretože násilie po prevzatí moci armádou rastie".

Rozhodnutie Británie prišlo po prísnom hodnotení krízy zo strany osobitného spravodajcu OSN pre ľudské práva v Mjanmarsku, Andrewsa.

"Krajina je pod kontrolou vražedného, protizákonného režimu", ktorý pravdepodobne pácha "zločiny proti ľudskosti", povedal Andrews Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve. Podľa neho dochádza napríklad k "vraždám, prípadom núteného zmiznutia, prenasledovaniu, mučeniu", a to s "vedomím vysokého vedenia" krajiny vrátane vodcu junty Min Aun Hlaina.

Andrews zdôraznil, že takéto činy môže vyhlásiť za trestné len riadny súd, ale podľa jeho slov existujú jasné dôkazy, že zločiny junty sú "rozsiahle" a súčasťou "koordinovanej akcie".