Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Británia ohlásila nové sankcie proti Rusku a Iránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi najnovšie sankcionovanými Iráncami je okrem iných generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá vyrába motory pre drony využívané Rusmi na Ukrajine.

Londýn 13. decembra (TASR) - Británia ohlásila v utorok nové sankcie proti 12 ruským vojenským veliteľom a tiež štyrom Iráncom podieľajúcim sa na výrobe a dodávkach dronov ruským silám, ktoré ich využívajú pri útokoch na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Britská vláda spresnila, že medzi 12 ruskými armádnymi dôstojníkmi, na ktorých uvalila sankcie vrátane zmrazenia majetku a zákazu cestovania do Spojeného kráľovstva, je aj generálmajor Robert Baranov. Ten je údajne zodpovedný za jednotku, ktorá má na starosti programovanie a nasmerovávanie riadených striel.

Medzi najnovšie sankcionovanými Iráncami je okrem iných generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá vyrába motory pre drony využívané Rusmi na Ukrajine.

Britský Úrad pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj (FCDO) uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári bolo zabitých viac než 6000 civilistov. O život prišli najmä pri raketových a delostreleckých útokoch ruských síl.

"Úmyselné cielenie útokov voči civilistom a civilným objektom je vážnym porušením medzinárodného humanitárneho práva, vyhlásil FCDO s tým, že v takýchto útokoch zohrávali významnú úlohu drony vyrobené v Iráne.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že režim v Teheráne, ktorý posledné mesiace čelí vlne civilných protestov, uzatvára "špinavé dohody" s Moskvou "v zúfalej snahe prežiť".

Spojené štáty minulý týždeň vyjadrili z tohto spojenectva Moskvy a Teheránu znepokojenie a uviedli, že je škodlivé pre Ukrajinu, susedné štáty Iránu, ako aj pre celý svet.