Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Británia ohlásila sankcie voči ruským generálom a vojenským veliteľom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britskí predstavitelia vo štvrtok tiež uviedli, že sankčný zoznam rozširujú o jednotlivcov a spoločnosti podporujúce inváziu na Ukrajinu, ktorú Kremeľ spustil 24. februára.

Londýn 21. apríla (TASR) - Britská vláda ohlásila vo štvrtok nové sankcie voči viacerým generálom a vojenským veliteľom ruskej armády zodpovedným za "páchanie zverstiev na frontovej línii". TASR prevzala správu z agentúry AP, ktorá sa odvoláva na ministerstvo zahraničných vecí v Londýne.

Medzi sankcionovanými predstaviteľmi ruskej armády, na ktorých sa vzťahuje zmrazenie majetku a zákaz cestovania do Británie, je aj podplukovník Azatbek Omurbekov prezývaný "mäsiar z Buče". Ten velil ruským jednotkám, ktoré okupovali mesto Buča ležiace neďaleko Kyjeva. Po odsune ruských vojakov sa tam našli masové hroby, ako aj stovky usmrtených ľudí. Moskva v tejto súvislosti čelí obvineniam z vojnových zločinov a zabíjania civilistov.

Okrem Omurbekova sa sankcie vzťahujú na veliteľa ruských výsadkových síl generálplukovníka Andreja Serďukova, generálmajora a veliteľa ruských síl pre špeciálne operácie Valerija Fľustikova, ako aj generálplukovníka a prvého zástupcu náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Nikolaja Bogdanovského.

"Podlosť ruského útoku na obyvateľov Ukrajiny je pre všetkých zrejmá. Úmyselne cielia na nemocnice, školy a dopravné uzly v Mariupole aj mimo neho – rovnako ako to robili v Čečensku a v Sýrii,"
uviedla vo vyhlásení šéfka britskej diplomacie Liz Trussová, ktorú citovala stanica CNN.

Britskí predstavitelia vo štvrtok tiež uviedli, že sankčný zoznam rozširujú o jednotlivcov a spoločnosti podporujúce inváziu na Ukrajinu, ktorú Kremeľ spustil 24. februára. Sú medzi nimi napríklad šéf ruských železníc Oleg Belozerov či firmy dodávajúce alebo vyrábajúce zbrane, akou je napríklad Koncern Kalašnikov.

"Dnešné nové kolo sankcií zasiahne generálov a zbrojné firmy, ktoré majú na svojich rukách krv," dodala Trussová.