Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Británia oznámila nové sankcie voči Rusku týkajúce sa leteckej dopravy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákaz sa vzťahuje na každé lietadlo, ktoré vlastní, prevádzkuje alebo si prenajíma ktokoľvek spojený s Ruskom.

Londýn 9. marca (TASR) - Británia v stredu predstavila nové sankcie voči Rusku v oblasti leteckej dopravy. Londýn zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s leteckým a vesmírnym priemyslom. Okrem toho plánuje zadržať každé ruské lietadlo, ktoré pristane na letisku v Spojenom kráľovstve. TASR o tom informuje na základe informácií od agentúry Reuters.

"Zakázanie vstupu lietadiel operujúcich pod ruskou vlajkou do Spojeného kráľovstva a označenie ich preletov za trestný čin spôsobí Rusku a tým, ktorí sú blízko Kremľa, ešte väčšiu ekonomickú bolesť," uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Zákaz sa vzťahuje na každé lietadlo, ktoré vlastní, prevádzkuje alebo si prenajíma ktokoľvek spojený s Ruskom. Londýn bude mať navyše právomoc zadržať každé lietadlo, ktoré vlastnia osoby alebo subjekty spojené s Ruskou federáciou.

Nové opatrenia britskej vlády majú tiež zrušiť krytie existujúcich poistiek pre ruské letecké spoločnosti. Britskí poisťovatelia a zaisťovatelia nebudú môcť vyplácať ani nároky vyplývajúce z už existujúcich poistných zmlúv.