Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia plánuje zablokovať škótsky návrh zákona o zmene pohlavia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister pre Škótsko má v utorok uskutočniť právne kroky s cieľom potvrdiť rozhodnutie britskej vlády a uviesť dôvody vo vyjadrení na pôde Dolnej snemovne, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Londýn 17. januára (TASR) - Britská vláda plánuje zablokovať návrh zákona schválený v decembri škótskym parlamentom, ktorý osobám zjednoduší oficiálnu zmenu pohlavia. Oznámil to v pondelok britský minister pre Škótsko Alister Jack. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Išlo by o prvý prípad, keď britská vláda využila právo veta na zrušenie legislatívy v Škótsku, píše Reuters.

Škótsko takúto právnu normu prijalo ako prvé z krajín Spojeného kráľovstva. Ľudia, ktorý sa rozhodnú pre zmenu pohlavia to budú môcť urobiť v dokladoch totožnosti aj bez príslušného lekárskeho potvrdenia.

"Toto rozhodnutie neprijímam ľahko," uviedol Jack vo vyhlásení. Dodal však, že príslušný zákon by "mal výrazný vplyv" na záležitosti v oblasti rovnosti pohlaví v Británii.

Minister pre Škótsko má v utorok uskutočniť právne kroky s cieľom potvrdiť rozhodnutie britskej vlády a uviesť dôvody vo vyjadrení na pôde Dolnej snemovne, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Jack uviedol, že začne konanie na základe príslušnej časti Zákona o Škótsku z roku 1998, píše Reuters.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová povedala, že návrh zákona uľahčujúci zmenu pohlavia bude obhajovať. "Toto je priamy útok na náš demokraticky zvolený škótsky parlament a jeho schopnosť prijímať svoje vlastné rozhodnutia na záležitosti v oblasti prenesených právomocí," uviedla premiérka na Twitteri.

Rozhodnutie britskej vlády pravdepodobne vyvolá právny boj medzi Edinburghom a Londýnom, konštatuje Reuters.

Najvyšší súd Spojeného kráľovstva v novembri vyniesol verdikt, že Edinburgh nemôže zorganizovať ďalšie referendum o nezávislosti bez súhlasu vlády v Londýne.