Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Británia po poprave občana s britským občianstvom sľúbila opatrenia

Na archívnej snímke z 18. septembra 2019 Alirez Akbarí gestikuluje počas interview v Iráne. Foto: TASR/AP

Irán Akbarího zatkol v roku 2019 a obvinil zo špionáže pre britskú tajnú službu MI6 v súvislosti s jadrovými rozhovormi medzi Iránom a západnými krajinami.

Londýn 17. januára (TASR) - Británia v pondelok vyhlásila, že príjme ďalšie odvetné opatrenia voči iránskemu režimu po tom, ako Teherán počas víkendu popravil Alírezá Akbarího, ktorý mal iránske i britské občianstvo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Spojené kráľovstvo si po sobotňajšej poprave predvolalo najvyššie postaveného iránskeho diplomata v Británii a povolalo svojho veľvyslanca z Iránu, píše AFP. Londýn takisto uvalil sankcie na iránskeho generálneho prokurátora Mohammada Džafara Montazeriho.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly v pondelok uviedol, že Británia by mohla podniknúť aj ďalšie kroky.

"Sme svedkami pomstychtivého konania oslabeného a izolovaného režimu, posadnutého utláčaním svojich vlastných obyvateľov, oslabeného svojim vlastným strachom zo straty moci a zničenia svojej medzinárodnej reputácie," povedal minister Cleverly na pôde Dolnej snemovne britského parlamentu.

Hovorca premiéra Rishiho Sunaka povedal, že Spojené kráľovstvo rokuje o ďalších krokoch so svojimi zahraničnými partnermi.

Akbarí bol bývalý vysoko postavený predstaviteľ rezortu obrany v Teheráne. Irán ho zatkol v roku 2019 a obvinil zo špionáže pre britskú tajnú službu MI6 v súvislosti s jadrovými rozhovormi medzi Iránom a západnými krajinami.

Obvinenie odmietol a uviedol, že bol mučený a nútený priznať sa pred kamerou k zločinom, ktoré nespáchal. Islamská republika ho vnímala ako umierneného reformátora.

Sunak zabitie Akbarího odsúdil a označil ho za "bezcitné a zbabelé". Londýn vyhlásil, že konanie Teheránu nezostane nepotrestané.

Teherán v uplynulých rokoch zatkol niekoľko osôb s dvojakým občianstvom a cudzích štátnych príslušníkov.

Islamskou republikou momentálne otriasajú protivládne protesty, ktoré sú všeobecne považované za najväčšie ohrozenie autority Teheránu od islamskej revolúcie v roku 1979.