Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po vyše troch mesiacoch otvorili londýnsku Národnú galériu

Pracovníčka galérie si prezerá fotografické diela počas novinárskeho dňa výstavy v Londýne. Foto: TASR/AP

Vstup do londýnskej Národnej galérie je bezplatný, táto inštitúcia sa preto spolieha najmä na financie od štátu.

Londýn 8. júla (TASR) - Britskú Národnú galériu v Londýne v stredu po vyše troch mesiacoch znovu otvorili pre verejnosť. Návštevníci musia dodržiavať bezpečné odstupy, nosenie ochranných rúšok však nie je povinné, len odporúčané, informovala agentúra AFP.

Návštevníci si musia vstupenky vopred zarezervovať. Riaditeľ galérie Gabriele Finaldi vyjadril nádej, že po znovuotvorení bude prichádzať aspoň 3000 až 4000 návštevníkov za deň.

Toto číslo predstavuje zhruba štvrtinu počtu ľudí, ktorí do galérie prichádzali pred vypuknutím koronakrízy.

"Máme dva ciele - zabezpečiť, aby sa návštevníci u nás cítili bezpečne, ale aby bola návšteva pre nich aj príjemným zážitkom," povedal predstaviteľ galérie Paul Gray.

Národnú galériu uzavreli 18. marca, len päť dní predtým, ako britská vláda vyhlásila tzv. lockdown v celej krajine, približuje AFP.

V pondelok britská vláda ohlásila finančný príspevok v hodnote takmer dve miliardy libier na podporu divadiel, galérií a iných kultúrnych inštitúcií postihnutých dôsledkami pandémie.

Vstup do londýnskej Národnej galérie je bezplatný, táto inštitúcia sa preto spolieha najmä na financie od štátu, ale aj na členské poplatky alebo príspevky od súkromných darcov.