Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počty migrantov v Lamanšskom prielive sú neprijateľné, tvrdí Británia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok na britské ostrovy dorazilo okolo 1000 ľudí na malých plavidlách, čo je nový rekord od začiatku tejto krízy, ktorá sa začala pred viacerými rokmi, píše AFP.

Londýn 12. novembra (TASR) - Do Británie sa cez Lamanšský prieliv pokúša dostať "neprijateľný" počet migrantov, uviedlo v piatok britské ministerstvo vnútra v reakcii na správy o rekordnom počte pokusov o zdolanie tejto trasy za ostatných 24 hodín. Informovala o tom agentúra AFP.

"Britská verejnosť má už dosť toho, že vidí ľudí zomierať v Lamanšskom prielive, zatiaľ čo bezohľadné zločinecké gangy z ich biedy profitujú," povedal hovorca ministerstva vnútra a dodal, že plánované zmeny v imigračných zákonoch "napravia nefunkčný systém".

Vo štvrtok na britské ostrovy dorazilo okolo 1000 ľudí na malých plavidlách, čo je nový rekord od začiatku tejto krízy, ktorá sa začala pred viacerými rokmi, píše AFP. Predchádzajúci rekord, 853 migrantov za jeden deň, bol dosiahnutý začiatkom novembra, vyplýva zo štatistík rezortu vnútra.

Francúzske úrady v tejto súvislosti oznámili, že traja migranti, ktorí vyrazili z francúzskeho pobrežia smerom k Británii v kanoe, sú nezvestní. Ich zmiznutie nahlásili ďalší dvaja migranti, ktorých na mori zachránili.

Od konca roku 2018 došlo aj napriek varovaniam o možných nebezpečenstvách k výraznému nárastu počtu pokusov migrantov o prekročenie Lamanšského prielivu.

Británia sa zaviazala poskytnúť Francúzsku desiatky miliónov libier na lepšie zabezpečenie hraníc, niektoré médiá však informovali, že Londýn môže pohroziť zastaveným týchto platieb, ak nebude s krokmi Paríža spokojný.