Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Británia podpísala zmluvu o podpore ukrajinských námorných síl

Na archívnej snímke britský minister obrany Ben Wallace. Foto: TASR/AP

Štátna suverenita a územná celistvosť Ukrajiny sú nesporné, vyhlásili obranné rezorty Británie a Ukrajiny.

Londýn 17. novembra (TASR) - Británia a Ukrajina uzavreli zmluvu, ktorá umožní Kyjevu získať od Londýna pôžičku na nákup britských vojnových lodí a rakiet v čase zvýšeného napätia s Ruskom. Informovala o tom v utorok večer stanica Sky News.

Na ukrajinskom "nákupnom zozname" za 1,7 miliardy libier sú dve mínolovky, spoločná výroba ôsmich raketových lodí a jednej fregaty, ako aj nákup zbraní pre už existujúce plavidlá. Akúkoľvek pomoc zo strany Británie na rozvoj ukrajinských námorných síl bude Kremeľ pravdepodobne považovať za novú provokáciu.

Britský minister obrany Ben Wallace a jeho ukrajinský kolega Oleksij Reznikov v spoločnom vyhlásení uviedli: "Naše vlády si neželajú byť protivníkmi Moskvy, ani sa žiadnym spôsobom nechcú snažiť strategicky obkľúčiť alebo podkopať Ruskú federáciu."

Vyjadrenie sa objavilo v utorok večer po tom, ako Wallace navštívil Ukrajinu. K uzavretiu dohody zároveň prichádza v čase, keď medzi spojencami NATO narastá znepokojenie v súvislosti s veľkou kumuláciou ruských vojenských síl na hraniciach s Ukrajinou, ako aj na anektovanom Krymskom polostrove.

"Štátna suverenita a územná celistvosť Ukrajiny sú nesporné," vyhlásili obranné rezorty Británie a Ukrajiny. Ukrajina nie je členom Severoatlantickej aliancie (NATO), ale spojenci sa zaviazali, že ju budú v jej sporoch s Moskvou podporovať.

Medzivládna rámcová dohoda medzi Londýnom a Kyjevom bola podpísaná minulý týždeň v hlavnom meste Spojeného kráľovstva. Podľa Sky News ide o ďalší krok v dlhodobom úsilí Británie podporiť Ukrajinu pri rozširovaní kapacity jej vojnového loďstva.