Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britská polícia počas rozsiahlej razie zadržala stovky ľudí

Ilustračná snímka.

Podľa NCA sa vďaka sledovaniu komunikácie podarilo zabrániť viacerým vraždám a iným násilným trestným činom.

Londýn 2. júla (TASR) - Britský Národný kriminálny úrad (NCA) v spolupráci s ďalšími domácimi a európskymi partnermi vďaka prelomeniu ochrany tajného nástroja pre šifrovanú komunikáciu s názvom EncroChat zadržala viac ako 700 ľudí podozrivých z organizovanej trestnej činnosti, z ktorých mnohí navonok vystupovali ako "bohatí a vážení občania". Vo štvrtok o tom informovali spravodajské televízie BBC a Sky News.

Cezhraničné vyšetrovanie začala ešte v roku 2017 francúzska polícia.

Britským bezpečnostným zložkám sa tak v rámci operácie s názvom Venetic podarilo zadržať 746 ľudí a zaistiť približne dve tony rôznych drog, desiatky strelných zbraní a kusov munície, drahých automobilov, hodiniek i zhruba 54 miliónov libier v hotovosti.

Podľa NCA sa vďaka sledovaniu komunikácie podarilo zabrániť viacerým vraždám a iným násilným trestným činom.

NCA tiež tvrdí, že do operácie boli zapojené policajné zložky v celej Británii.

Príslušné orgány začali z EncroChatu získavať údaje od 1. apríla po tom, ako bolo v marci prelomené šifrovanie tohto komunikačného nástroja.

Odhaduje sa, že používanie tohto nástroja si na celom svete predplatilo približne 60.000 ľudí, medzi nimi zhruba 10.000 v Británii. Používatelia mali napríklad prístup k funkciám, ako sú správy, ktoré sa po určitom čase odstránili zo zariadenia príjemcu.

Podľa NCA boli rozložené desiatky kriminálnych skupín. Väčšinu podozrivých zadržali v Londýne a severozápadnom Anglicku. Vďaka tzv. lockdownu počas koronavírusovej pandémie sa oveľa viac podozrivých nachádzalo počas policajných razií doma.

"V aplikácii otvorene diskutovali o plánovaní vrážd, praní špinavých peňazí, obchodovaní s drogami či predaji strelných zbraní. Boli bezostyšní a mysleli si, že pre nich zákon neplatí," povedala komisárka Metropolitnej polície Cressida Dicková. Podľa nej mnohí z týchto ľudí vlastnia luxusné domy a drahé autá. "Toto je len začiatok. V nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a rokoch očakávame zásahy aj voči ďalším skupinám," dodala.

Hoci samotné používanie EncroChatu nie je nezákonné, vyšetrovatelia pátrali aj po osobách, ktoré EncroChat prevádzkovali.