Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Polícia udelí pokuty za večierky na Downing Street v čase lockdownu

Na archívnej snímke z 11. januára 2022 policajtka klope na dvere sídla britského premiéra na Downing Street 10 v Londýne. Foto: TASR/AP

Polícia vyšetruje spolu 12 samostatných udalostí v rokoch 2020 a 2021, pričom na šiestich z nich sa vraj zúčastnil aj britský premiér Boris Johnson.

Londýn 29. marca (TASR) - Londýnska Metropolitná polícia rozdá prvé pokuty za porušovanie lockdownových pravidiel počas večierkov v sídle britskej vlády na Downing Street číslo 10 v rokoch 2020 a 2021. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na bližšie nešpecifikované zdroje.

Denníku vraj viacerí ľudia z vládnych kruhov potvrdili, že Metropolitná polícia sa chystá pokutovať približne 20 ľudí. Má ísť o menšie priestupky.

Polícia začala prípad vyšetrovať pred dvoma mesiacmi. Minulý týždeň oznámila, že začne s vypočúvaním svedkov. Dovtedy vraj nezaistila dostatok dôkazov, aby mohla niekoho pokutovať.

Polícia vyšetruje spolu 12 samostatných udalostí v rokoch 2020 a 2021, pričom na šiestich z nich sa vraj zúčastnil aj britský premiér Boris Johnson. K dispozícii majú orgány činné v trestnom konaní viac ako 300 fotografií a 500-stranový dokument, spresňuje The Guardian.

Tento škandál viedol k niekoľkým výzvam poslancov na hlasovanie o nedôvere voči premiérovi Johnsonovi. Ministri ho však verejne podporujú, pretože veria jeho slovám o tom, že neporušil zákon, píše britský denník.

Vláda uviedla, že oznámi, ak premiér Johnson dostane pokutu. Zatiaľ však odmietajú odpovedať na otázku, či ho polícia vypočúvala.