Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia pomôže iným krajinám pri analýze mutácii koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Britské laboratóriá budú pracovať priamo na vzorkách zaslaných zo zahraničia alebo poskytnú odborné rady a podporu na diaľku.

Londýn 26. januára (TASR) - Británia chce krajinám, ktoré nemajú vlastné zdroje na identifikovanie nových variantov koronavírusu, ponúknuť pomoc s analýzou odobratých vzoriek. Oznámila to v utorok britská vláda, píše agentúra AFP.

Spojené kráľovstvo chce iným štátom pomáhať prostredníctvom novovzniknutej platformy na vyhodnocovanie nových variantov vírusu, ktorú bude viesť anglický úrad verejného zdravia (PHE) spoločne s laboratórnou pracovnou skupinou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre SARS-CoV-2.

Britské laboratóriá budú pracovať priamo na vzorkách zaslaných zo zahraničia alebo poskytnú "odborné rady a podporu na diaľku". "Mnohé krajiny nemajú kapacity, aké potrebujú," uviedol v tejto súvislosti britský minister zdravotníctva Matt Hancock na virtuálnom zasadnutí britského think tanku Chatham House. Dodal, že štáty budú môcť o pomoc požiadať cez WHO.

"Ak trpí jeden z nás, trpíme všetci," vyhlásil minister. Preto je podľa neho nutné podporovať zdravotnú bezpečnosť všade na svete. Británia chce svoje tohtoročné predsedníctvo v G7 využiť na to, aby sa usilovala o "kooperatívnejší a účinnejší globálny zdravotnícky systém" a zaistiť tak, že medzinárodné spoločenstvo bude lepšie pripravené na ďalšie možné hrozby v budúcnosti.

Hancock dodal, že je jeho "osobnou misiou" presvedčiť i iné krajiny, aby súhlasili so štandardizovaným systémom klinických štúdií. Umožnilo by to, že vakcíny a lieky schválené v jednej krajine mohli byť následne distribuované i do iných štátov.

Británia vykonala viac než polovicu všetkých sekvencií genómov koronavírusu odoslaných do globálnej databázy a tamojší vedci identifikovali aj nový variant koronavírusu.