Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Británia posiela vojenských pilotov do Číny,aby tam poskytovali výcvik

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Hovorca britského ministerstva obrany uviedol, že príslušníkom čínskej armády nikdy nebol poskytnutý výcvik na "rýchlych bojových lietadlách, či iný citlivý výcvik".

Londýn 29. októbra (TASR) - Britské ministerstvo obrany poslalo pilotov Kráľovského letectva (RAF), ktorí sú v aktívnej službe, do Číny, aby čínskym pilotom poskytovali výcvik.

Rezort takisto povolil čínskym občanom, aby študovali na vojenských vzdelávacích inštitúciách v Spojenom Kráľovstve. TASR správu prevzala v piatok od spravodajskej stanice Sky News.

Štyria piloti sa zúčastnili na výcvikovom kurze, ktorý sa konal v roku 2016 v Pekingu. Najmenej traja čínski občania absolvovali základný dôstojnícky výcvik na akadémii RAF v meste Cranwell v grófstve Lincolnshire.

Bývalý vyššie postavený príslušník britských ozbrojených síl povedal, že má vedomosť o viacerých Číňanoch, ktorí študovali na vojenskej akadémii v Shrivenhame v grófstve Oxfordshire. Táto inštitúcia poskytuje vzdelanie príslušníkom armády, vojenského námorníctva i letectva, ktorí majú vyššie hodnosti.

Hovorca britského ministerstva obrany uviedol, že príslušníkom čínskej armády nikdy nebol poskytnutý výcvik na "rýchlych bojových lietadlách, či iný citlivý výcvik".

Britská vláda v októbri oznámila, že približne 30 bývalých britských vojenských pilotov v súčasnosti v Číne poskytuje výcvik pilotom vzdušných síl tejto krajiny. To podľa britskej vlády predstavuje "ohrozenie záujmov Británie a Západu".