Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Británia poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc za 1,3 miliardy libier

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Nové britské financie sú takmer dvojnásobkom predchádzajúcich súm, ktoré sa Británia zaviazala poslať Ukrajine, keďže tá sa snaží zabrzdiť postup ruskej armády a vytlačiť ju zo svojho územia.

Londýn 8. mája (TASR) - Británia v sobotu sľúbila ďalšiu vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine za 1,3 miliardy libier (1,52 miliardy eur). Informovali o tom tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

Táto správa prišla deň pred plánovaným videohovorom lídrov skupiny krajín G7 s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v čase, keď sa Rusko pripravuje na oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom v pondelok 9. mája. Vtedy sa má v Moskve na Červenom námestí konať vojenská prehliadka.

Lídri G7 (skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta) - Británie, Francúzska, Japonska, Kanady, Nemecka, Talianska a Spojených štátov - budú mať virtuálne stretnutie so Zelenským v nedeľu, keď si Európa pripomína koniec druhej svetovej vojny, teda deň pred týmto sviatkom v Rusku.

Nové britské financie sú takmer dvojnásobkom predchádzajúcich súm, ktoré sa Británia zaviazala poslať Ukrajine, keďže tá sa snaží zabrzdiť postup ruskej armády a vytlačiť ju zo svojho územia.

Britský premiér Boris Johnson je jedným z najsilnejších podporovateľov Ukrajiny v jej boji proti ruským inváznym silám. Vláda premiéra Johnsona od začiatku invázie Ruska na Ukrajine koncom februára už poslala Kyjevu protitankové strely, systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane.

Vláda tiež uviedla, že toto je najvyššia miera výdavkov na konflikt od vojen v Iraku a Afganistane, hoci podrobnosti svojich výpočtov neposkytla.

Johnsonov úrad oznámil, že premiér sa plánuje tento mesiac stretnúť s výkonnými riaditeľmi popredných zbrojárskych spoločností a diskutovať s nimi o zvýšenej výrobe zbraní, lebo si to vyžaduje vojna na Ukrajine.

Johnson, ktorý minulý týždeň navštívil Ukrajinu a stal sa aj prvým západným lídrom, ktorý mal od začiatku invázie prejav pred ukrajinským parlamentom, vo vyhlásení napísal:

"Putinov brutálny útok nespôsobuje len nevýslovnú skazu na Ukrajine - ohrozuje aj mier a bezpečnosť v celej Európe."