Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Británia pošle Ukrajine 600 striel Brimstone

Na snímke z 24. marca 2022 ukrajinský vojak prechádza okolo zničeného ruského delostreleckého systému „Grad“ v Charkove na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ide o najnovší sľub Británie, daný len niekoľko dní po tom, čo sa stala vôbec prvou krajinou, ktorá vyhovela naliehavej žiadosti Ukrajiny o západné ťažké tanky.

Tapa 19. januára (TASR) - Británia vo štvrtok oznámila, že pošle Ukrajine na pomoc v boji proti ruským silám 600 rakiet Brimstone. Britský minister obrany Ben Wallace o tom informoval po darcovskom stretnutí s niekoľkými svojimi kolegami na vojenskej základni v meste Tapa v Estónsku. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Môžem dnes povedať, že pošleme na miesto (bojov) ďalších 600 rakiet Brimstone, ktoré budú neuveriteľne dôležitou pomocou v tom, aby Ukrajina na bojisku dominovala," povedal Wallace novinárom.

Ide o najnovší sľub Británie, daný len niekoľko dní po tom, čo sa stala vôbec prvou krajinou, ktorá vyhovela naliehavej žiadosti Ukrajiny o západné ťažké tanky.

Darcovské stretnutie v Tape iniciovali Wallace a jeho estónsky kolega Hanno Pevkur a prišli naň zástupcovia viacerých spojencov Ukrajiny vrátane Slovenska.

Rozhovory budú pokračovať v piatok na väčšom stretnutí približne 50 krajín, ktoré zvolali Spojené štáty na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku. Rozhovory sa budú sústreďovať na vojenskú pomoc Ukrajine.

"Dnes sme tu a zajtra budeme na Ramsteine..., aby sme dali (ruskému) prezidentovi Vladimirovi Putinovi veľmi jasne najavo, že budeme pokračovať v daroch, vo výcviku a v podpore Ukrajiny," vyhlásil Wallace v Estónsku.

"Pretože ak sa prezident Putin spolieha na to, že nás tento rok unaví, mýli sa. Máme plán na tento rok a nasledujúci a ďalší a ďalší... budeme to robiť dlhodobo," dodal britský minister.

Wallace tiež vyzval Rusko, sa z Ukrajiny odišlo.

Brimstone je riadená strela typu vzduch-zem, určená na ničenie opancierovaných pohyblivých cieľov, ako sú tanky, obrnené vozidlá alebo samohybné húfnice.