Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia pošle ukrajinskej armáde 6000 rakiet a finančnú pomoc

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Nemôžeme a nebudeme len stáť, kým Rusko drví malé a veľké ukrajinské mestá na prach, zdôraznil Johnson vo vyhlásení.

Londýn 24. marca (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v stredu večer oznámil, že Británia pošle Ukrajine 6000 rakiet a finančnú pomoc armáde vo výške 25 miliónov libier (30 miliónov eur), aby mohla ďalej bojovať proti ruským silám. Peniaze pôjdu aj na platy vojakom, pilotom a polícii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Oznámenie o financiách a ďalších zbraniach, vrátane protitankových a vysoko výbušných zbraní, prišlo v predvečer mimoriadnych summitov NATO a skupiny najvyspelejších krajín sveta G7 v Bruseli, na ktorých sa Johnson zúčastní. Summity budú venované ruskej invázii, ktorá bude práve vo štvrtok trvať už mesiac.

"Spojené kráľovstvo bude spolu so spojencami pracovať na tom, aby sa zvýšila vojenská a ekonomická podpora Ukrajine - posilníme jej ozbrojené zložky, aby sa zvrátil priebeh tohto boja," napísal vo vyhlásení premiér Johnson, keď oznamoval balík pomoci Ukrajine.

"Nemôžeme a nebudeme len stáť, kým Rusko drví malé a veľké ukrajinské mestá na prach," zdôraznil Johnson vo vyhlásení.

Britský premiér dodal, že medzinárodné spoločenstvo má na výber: buď bude "udržiavať oheň slobody na Ukrajine", alebo riskuje, že "ho udusia v celej Európe a na svete".

Londýn už poskytol Kyjevu rôzne zbrane, ktoré podľa hodnotení expertov zohrali kľúčovú úlohu v brzdení ruskej invázie.

Spomínaných nových 25 miliónov libier pomôže vyplatiť mzdy ukrajinským vojakom, pilotom a policajtom a zaistiť, aby mala armáda Ukrajiny výzbroj vysokej kvality, uviedlo sídlo premiéra Downing Street.

Okrem toho Británia poskytne ďalších 4,1 milióna libier pre stanicu BBC World Service, aby jej pomohla lepšie bojovať proti dezinformáciám v Rusku a na Ukrajine.

Financie a administratívna podpora pôjdu aj Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) na vyšetrovanie vojnových zločinov, poznamenal Johnsonov úrad.