Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Postup britskej vlády v súvislosti s pandémiou budú vyšetrovať o rok

Britský premiér Boris Johnson, archívne foto. Foto: TASR/AP

Premiéra vinili, že celoplošný lockdown v krajine zaviedol príliš neskoro a po ukončení prvej vlny pandémie opatrenia príliš rýchlo uvoľnil.

Londýn 12. mája (TASR) - Britský premiér Boris Johnson v stredu pred poslancami Dolnej snemovne britského parlamentu uviedol, že úplné a nezávislé vyšetrovanie postupu britskej vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 sa začne na jar budúceho roka. Informovala o tom agentúra AFP.

Krajina sa podľa premiéra ocitla v "zuboch najvážnejšej pandémie za posledné storočie" a vláda má povinnosť prešetriť svoje kroky tak dôkladne a otvorene, ako je len možné, a čo najviac sa z toho smerom do budúcnosti poučiť.

Británia od začiatku pandémie v marci 2020 zaznamenala viac ako 127.000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19, čo je piaty najvyšší počet zo všetkých krajín, píše AFP.

Johnson poslancom takisto povedal, že vyšetrovanie, ktoré by malo trvať dlhšie ako jeden rok, by sa malo začať na jar 2022.

Britská vláda bude spolupracovať s vládami v Škótsku, Walese a Severnom Írsku s cieľom určiť rozsah vyšetrovania.

Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer žiadal, aby sa vyšetrovanie začalo "hneď, ako to bude možné". Johnson však povedal, že začiatok musel byť posunutý, aby neuškodil úsiliu tých, ktorí sa každodenne podieľajú na ochrane obyvateľstva.

Johnsonova vláda čelila kritike od začiatku pandémie, pripomína AFP. Premiéra vinili, že celoplošný lockdown v krajine zaviedol príliš neskoro a po ukončení prvej vlny pandémie opatrenia príliš rýchlo uvoľnil. Takisto sa vyskytli problémy s dodávkami ochranného vybavenia pre pracovníkov v prvej línii, testovacími kapacitami a aplikáciou na sledovanie kontaktov nakazených, píše AFP.