Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Británia pozvala na pohreb kráľovnej aj zástupcu KĽDR, Rusko nepozvala

Starší členovia Britskej kráľovskej rodiny kráčajú za rakvou s telesnými pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. počas slávnostnej procesie z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca v Londýne 14. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Zahraniční hodnostári, ktorí prídu do Británie, budú pred pohrebom pozvaní aj na návštevu Westminsterskej sály, kde je vystavená rakva.

Londýn 14. septembra (TASR) - Británia pozvala na pondelkový pohreb kráľovnej Alžbety II. aj zástupcu Severnej Kórey, ale Afganistan, Sýria a Venezuela pozvánku nedostanú, uviedol v stredu zdroj z ministerstva zahraničných vecí. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Štátny pohreb panovníčky bude v pondelok 19. septembra v Londýne, účasť na ňom už potvrdilo množstvo svetových lídrov, členov kráľovských rodín a ďalších hodnostárov. Pozvanie pre komunistickú KĽDR bude na veľvyslaneckej úrovni, uviedol zdroj agentúry Reuters. Pchjongjang má veľvyslanectvo v západnom Londýne.

Sýria a Venezuela nebudú pozvané, pretože nemajú s Britániou diplomatické vzťahy. Afganistan nebol pozvaný pre svoju vnútropolitickú situáciu, spresnil zdroj.

Británia nepozvala ani Rusko, Bielorusko a Mjanmarsko. Pozvánku na veľvyslaneckej úrovni dostali aj Nikaragua a Irán, s ktorými má Británia chladné diplomatické vzťahy, dopĺňa denník The Guardian.

Zahraniční hodnostári, ktorí prídu do Británie, budú pred pohrebom pozvaní aj na návštevu Westminsterskej sály, kde je vystavená rakva.

Pozvánky na pohreb dostali držitelia Viktóriinho kríža - najvyššieho britského vojenského vyznamenania a Jurajovho kríža (vyznamenania za statočnosť), ktorým môžu byť ocenené aj civilné osoby.

Úradníci ministerstva zahraničných vecí ručne napísali približne 1000 pozvánok na pondelkový pohreb a nedeľnú recepciu s novým kráľom Karolom III. Termín na potvrdenie účasti uplynie vo štvrtok, následne sa spresní zasadací plán. Britské diplomacia dala pozvaným štátnikom na vedomie, že pozvanie môžu delegovať, ak sa nemôžu zúčastniť osobne.