Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Británia preberá predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN za mesiac jún

Britská vlajka Foto: TASR/AP

Chce sa sústrediť na otázky prírodných zdrojov a prevenciu sexuálneho násilia v oblastiach poznačených vojnovými konfliktmi.

New York 1. júna (TASR) - Veľká Británia dnešným dňom preberá predsedníctvo v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov na báze striedania sa krajín za mesiac jún. Počas tohto obdobia sa chce sústrediť na otázky prírodných zdrojov a prevenciu sexuálneho násilia v oblastiach poznačených vojnovými konfliktmi.

Ako uviedol hovorca britského ministerstva zahraničných vecí, súčasťou pracovného programu pre daný mesiac bude aj brífing, na ktorom sa zosumarizujú výsledky nedávnej londýnskej konferencie o situácii v Somálsku.

Británia, ktorá je stálym členom 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN s právom veta, usporiada rokovanie o manažmente prírodných zdrojov ako prostriedku prevencie konfliktov a propagácie udržateľného vývoja.

Bezpečnostná rada bude diskutovať aj o prevencii sexuálneho násilia vo vojnových oblastiach. Šéf britskej diplomacie William Hague bude pri tejto príležitosti viesť debatu na tému znásilnenie ako vojnový zločin, informovala agentúra DPA.