Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Premiér Boris Johnson sa nezúčastní na pohrebe princa Philipa

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson 19. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Dôvodom jeho rozhodnutia je umožniť účasť čo najväčšiemu počtu členov kráľovskej rodiny, keďže protipandemické opatrenia v krajine aktuálne dovoľujú na pohreboch maximálne 30 osôb.

Londýn 11. apríla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson sa nezúčastní na pohrebe princa Philipa, ktorý zomrel v piatok vo veku 99 rokov. Dôvodom jeho rozhodnutia je umožniť účasť čo najväčšiemu počtu členov kráľovskej rodiny, keďže protipandemické opatrenia v krajine aktuálne dovoľujú na pohreboch maximálne 30 osôb.

Pohreb sa uskutoční 17. apríla na Windsorskom hrade, ale od zvyčajných kráľovských posledných rozlúčok sa bude líšiť absenciou širokej verejnosti. Celý obrad sa uskutoční výlučne v areáli hradu, pričom o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ) si celá krajina uctí zosnulého princa minútou ticha, oznámila v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Očakáva sa, že na pohrebe budú medzi 30 prítomnými Philipovi potomkovia, vnuci a ďalší blízki rodinní príslušníci. Buckinghamský palác oznámil, že na rozlúčke sa zúčastní aj princ Harry, ktorý sa vzdal plnenia svojich kráľovských povinností a žije v Kalifornii. Jeho manželke Meghan, ktorá je tehotná, však lekár účasť neodporučil.
Na veľkoplošnej obrazovke fotografia zosnulého britského princa Philipa na budove Piccadilly Circus v Londýne 9. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. vyhlásila, že po smrti vojvodu z Edinburghu pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote", uviedol podľa tlačovej agentúry AFP princ Andrew, ich druhý syn. "Stratili sme takmer starého otca národa. Je mi veľmi ľúto svojej matky a veľmi ju podporujem, pretože to cíti zrejme silnejšie než ktokoľvek iný," povedal.

Kráľovnin najstarší syn a následník trónu princ Charles v sobotu vzdal svojmu otcovi vlastnú poklonu vyhlásením, že to bol "jedinečný človek, ktorý by bol ohromený reakciou a dojemnými slovami, ktoré o ňom zaznievajú". Philipovo úmrtie spustilo osemdňový štátny smútok, ktorý sa skončí jeho pohrebom v Kaplnke sv. Juraja na Windsore.