Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Britský premiér i opozičný líder vzdali poctu princovi Philipovi

Britský premiér Boris Johnson 19. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Johnson, Starmer a niekoľko ďalších zákonodarcov odetých v čiernom sa stretlo v Dolnej snemovni a pred prejavmi držalo na pamiatku vojvodu z Edinburghu minútu ticha, informovali agentúry DPA a AFP.

Londýn 12. apríla (TASR) - Britský premiér Boris Johnson a líder hlavnej opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer v pondelok na mimoriadnom zasadnutí parlamentu vzdali hold zosnulému britskému princovi Philipovi.

Johnson, Starmer a niekoľko ďalších zákonodarcov odetých v čiernom sa stretlo v Dolnej snemovni a pred prejavmi držalo na pamiatku vojvodu z Edinburghu minútu ticha, informovali tlačové agentúry DPA a AFP.

"Svojou neprestajnou službou kráľovnej, Spoločenstvu národov, ozbrojeným silám, životnému prostrediu, miliónom mladých ľudí na celom svete a nespočetným ďalším záležitostiam nám všetkým poskytol vzor nezištnosti a uprednostňovania ostatných pred sebou. Z tejto krajiny spravil lepšie miesto, a preto naňho budú s vďačnosťou a láskou spomínať aj nasledujúce generácie," povedal Johnson.

"Bol symbolom národa a súčasťou každej etapy nášho národného príbehu za ostatných sedem desaťročí," doplnil premiéra Starmer.
Na archívnej snímke Keir Starmer .
Foto: TASR/AP

Princa Philipa si v pondelok uctili zákonodarcovia v celom Spojenom kráľovstve.

Členovia britského parlamentu v Londýne sa predčasne vrátili z veľkonočnej prestávky, mimoriadne zasadania mali aj decentralizované zákonodarné zbory v škótskom Edinburgu, waleskom Cardiffe a severoírskom Belfaste.
Na archívnej snímke z 18. novembra 2007 v sídle Broadlands na juhu Anglicka britská kráľovná Alžbeta II. a britský princ Philip si pozerajú do očí pri príležitosti výročia diamantovej svadby.
Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. vyhlásila, že po smrti svojho manžela pocítila "veľkú prázdnotu vo svojom živote". Philip, ktorý po jej boku strávil 73 rokov, bude pochovaný 17. apríla na Windsorskom hrade, kde 9. apríla vo veku 99 rokov i zomrel.