Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Premiér Johnson varoval pred opakovaním chýb z minulosti

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson 14. mája 2021 v Londýne. Foto: TASR/AP

Lídri G7 sa podľa očakávania zaviažu poskytnúť najmenej miliardu vakcín proti koronavírusu krajinám, ktoré majú ťažkosti zaistiť si dostatočný počet dávok.

Cornwall 11. júna (TASR) - Skupina krajín G7 sa musí z pandémie koronavírusu poučiť a neopakovať chyby, ku ktorým došlo za uplynulých 18 mesiacov a počas obnovy z globálnej finančnej krízy v roku 2008, povedal v piatok britský premiér Boris Johnson. Informuje o tom agentúra AP.

Johnson po otvorení trojdňových rokovaní lídrov krajín G7 v anglickom Cornwalle vyhlásil, že existuje riziko "trvalej jazvy" v dôsledku pandémie, keďže v spoločnosti "môžu byť zakorenené nerovnosti".

Podľa britského premiéra je nevyhnutné, aby vlády a medzinárodné inštitúcie neurobili rovnaké chyby, k akým došlo po finančnej kríze, "keď obnova nebola jednotná vo všetkých častiach spoločnosti". Cieľom je "zvýšiť úroveň v našich spoločnostiach", dodal.

Lídri G7, zoskupenia zahŕňajúceho Britániu, USA, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Kanadu a Japonsko, sa podľa očakávania zaviažu poskytnúť najmenej miliardu vakcín proti koronavírusu krajinám, ktoré majú ťažkosti zaistiť si dostatočný počet dávok, píše AP. Zahŕňa to aj záväzky amerického prezidenta Joea Bidena na poskytnutie 500 miliónov dávok vakcín a od britského premiéra Johnsona na ďalších 100 miliónov dávok.