Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Británia prestane uverejňovať reprodukčné číslo koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Britské úrady však budú aj naďalej pokračovať v uverejňovaní týždenných štatistík o chrípke či správ o covide a ďalších infekčných ochoreniach.

Londýn 26. decembra (TASR) - Británia v pondelok oznámila, že prestane uverejňovať tzv. reprodukčné číslo R, ktoré vyjadruje, koľko ľudí sa v priemere nakazí od jedného človeka s koronavírusom, a teda ako rýchlo sa vírus šíri. Uverejňovanie tejto štatistiky podľa tamojších predstaviteľov už nie je vďaka vakcínam a dostupným liekom potrebné. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Číslo R sa počas uplynulých troch rokov stalo hlavným indikátorom infekčnosti koronavírusu. Ak je toto číslo vyššie ako jeden, počet nových prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 narastá.

"Teraz sme sa vďaka vakcínam a liekom presunuli do fázy, v ktorej s covidom spolunažívame. (Pandémiu) však stále sledujeme prostredníctvom viacerých ukazovateľov, preto zverejňovanie čísla R už viac nie je potrebné," uviedol Nick Watkins z britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA).

Reuters pripomína, že reprodukčné číslo bolo v Británii v piatok, keď ho úrady zverejnili posledný raz, na úrovni 1–1,2. Hoci počet prípadov nákazy koronavírusom v uplynulých týždňoch postupne narastá, je stále značne nižší ako v júli, keď len v Anglicku zaznamenávali približne 30.000 prípadov denne.

Britské úrady však budú aj naďalej pokračovať v uverejňovaní týždenných štatistík o chrípke či správ o covide a ďalších infekčných ochoreniach.