Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Británia privítala ratifikovanie dohody Európskym parlamentom

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Za pobrexitovú dohodu hlasovalo v utorok 660 europoslancov, proti boli piati a 32 sa zdržalo hlasovania.

Londýn 28. apríla (TASR) - Veľká Británia v stredu privítala krok Európskeho parlamentu, ktorý schválil dohodu o budúcich vzájomných vzťahoch EÚ so Spojeným kráľovstvom. Ide o "posledný krok na dlhej ceste", ktorý zabezpečí "stabilitu" vo vzťahoch medzi Britániou a EÚ uviedol britský premiér Boris Johnson, citovaný agentúrou AFP.

Podľa britského vyjednávača pre brexit Davida Frosta schválenie dohody prinieslo "istotu a umožňuje nám sústrediť sa na budúcnosť". "Čaká nás veľa práce v novej Rade pre partnerstvo. Sme odhodlaní hľadať riešenia, ktoré budú fungovať pre obe strany," uviedol Frost.

Za pobrexitovú dohodu hlasovalo v utorok 660 europoslancov, proti boli piati a 32 sa zdržalo hlasovania. Dohoda už provizórne platí od 1. januára do 30. apríla, aby sa získal dostatok času na jej ratifikáciu.

Ide o dohodu, ktorú vyjednávači Únie a Spojeného kráľovstva dosiahli 24. decembra 2020. Stanovuje budúce pravidlá vzájomnej spolupráce v oblastiach voľného obchodu bez kvót a ciel, rybolovu, energetiky, vnútornej bezpečnosti a spravodlivej súťaže. Dohoda chráni práva európskych občanov a jednotný trh EÚ a zaisťuje vysokú ochranu štandardov v environmentálnej, sociálnej a daňovej oblasti.

Schválenie dohody poslancami EP je posledným krokom v procese ratifikácie tohto dokumentu na európskej úrovni. Súhlas Európskeho parlamentu je nevyhnutný, aby nadobudla účinnosť.